Cavusoglu pozvao Rusiju da ukine sankcije

Turska ne predstavlja terorističku prijetnju, nego je sigurna za svakoga ko se u njoj nalazi, poručuje Cavusoglu (AP)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, u vezi sa odnosima Turske i Rusije, izjavio da ekonomske sankcije mogu izazvati “trajne posljedice”.

Govoreći za rusku novinsku agenciju TASS, Cavusoglu je pozvao na ukidanje ruskih ekonomskih sankcija Turskoj.

“Umjesto eskalacije tenzija, trebali bi što prije vratiti naše odnose na dosadašnji kolosjek, zauzimajući miran stav”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je na prošlomjesečni događaj kada je ruski vojni avion oboren nakon što je narušio turski zračni prostor.

“Ne trebamo zaboraviti da bi ovaj nesretni incident mogao imati trajne posljedice i ugroziti odnose između dvije zemlje”, kazao je turski šef diplomatije.

‘Turska je sigurna zemlja za sve’

Nakon obaranja aviona, ruska strana je poručila kako će uvesti ekonomske sankcije Turskoj.

“Mislimo da bi bilo u interesu za obje zemlje, ali i za njihovu budućnost, da ponovo razmotre mjere koje su poduzete i da ih ukinu što je prije moguće”, kazao je Cavusoglu, dodajući kako mjere koje Rusija najavljuje “nisu utemeljene na razumnim osnovama”.

U vezi s tvrdnjama pojedinih ruskih zvaničnika da Turska predstavlja terorističku prijetnju, Cavusoglu je naglasio kako je njegova zemlja sigurna za svakoga ko se u njoj nalazi.

“Turska je sigurna zemlja za svakoga. Želio bih vas podsjetiti da smo prošli mjesec ugostili preko 20 vodećih svjetskih državnika, uključujući i Vladimira Putina, hiljade članova stranih vlada i novinara, bez ijednog incidenta”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije