Parlamentarni izbori u Venecueli

Birališta su otvorena u nedjelju u Venecueli za parlamentarne izbore koji bi mogli donijeti povijesnu prekretnicu jer je opozicija veliki favorit u zemlji koja uprkos naftnom bogatstvu prolazi tešku ekonomsku krizu.

Gotovo dvadeset miliona Venecuelanaca pozvano je izabrati 167 zastupnika jednodomnog parlamenta na približno 40.000 birališta.

“Pobijedit ćemo!”, uzvikivao je u četvrtak predsjednik Nicolas Maduro (53), plešući salsu na završetku kampanju i nazivajući članove opozicije “lijenima i nesposobnima”, nositeljima “lažne promjene”.

Na kraju posebno agresivne kampanje, njegova Socijalistička stranka (PSUV) nije uspjela ugroziti popularnost Okruglog stola demokratskog jedinstva (MUD), široke opozicione koalicije kojoj su predizborne ankete dale od 14 do 35 postotnih bodova prednosti.

Pobjeda MUD-a bila bi historijska prekretnica jer od izbora karizmatičnog Huga Chaveza za predsjednika 1999. godine, opozicija nije imala većinu u parlamentu. Chavez je umro 2013, a naslijedio ga je Maduro.

Rasulo i nesigurnost

Analitičari, međutim, upozoravaju da će u predsjedničkom sistemu kakav je venecuelski, vladajući PSUV iskoristiti sve alate na raspolaganju da minimalizira izborni neuspjeh.

Venecuelanska ekonomija  u golemim je teškoćama zbog pada cijena nafte u svijetu, što je rezultiralo nestašicama i inflacijom oko 200 posto.

Ekonomska i socijalna situacija jako se pogoršala i to opoziciji otvara vrata izborne pobjede, ocjenjuju analitičari jer u Venecueli vlada ekonomsko rasulo i nesigurnost.

Rezultati izbora očekuju se u podnedjeljak ujutro po srednjoeuropskom vremenu. 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada