Jemenski guverner ubijen granatom

Ubistvo Saada dešava se dan nakon što je predstavnik UN-a za ovu zemlju razgovarao sa Hadijem u Adenu kako bi pokrenuli mirovne pregovore (Al Jazeera)

Guverner jemenskog lučkog grada Aden, general Jaafar Mohammed Saad, ubijen je u napadu zajedno sa pet svojih tjelohranitelja. 

Nepoznati napadači pucali su iz ručnog bacača granata na Saadov automobil u distriktu Tawahi u Adenu, izvijestila je državna agencija SABA. 

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad. 

Tawahii je posljednjih mjeseci snažno uporište oružanih grupa, uključujući Al-Kaidu, čiji se pripadnici bore da se prošire ovim distriktom. 

Saad je nedavno imenovan za guvernera i poznato je da bio blizak predsjedniku Abd Rabbu Mansouru Hadiju, koji se vratio u Aden prošli mjesec, nakon nekoliko mjeseci izganstva u Rijadu. 

Snage koje se bore na strani Hadija, uz podršku koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, bore se protiv pobunjenika Husa, koje podržava Iran, od marta ove godine, nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu i napredovali prema jugu. 

Politička ubistva u Adenu

Ubistvo Saada dešava se dan nakon što je predstavnik UN-a za ovu zemlju razgovarao sa Hadijem u Adenu kako bi pokrenuli mirovne pregovore između zaraćenih strana. 

U subotu su maskirani napadači na motociklu izveli odvojene napade na vozila u Adenu, ubivši pukovnika Aqeela al-Khodra, vojnog obavještajnog zvaničnika, i sudiju Mohsena Alwana, koji je bio poznat po kažnjavanju boraca Al-Kaide. 

Još tri osobe ubijene su u napadu na Alwana. 

Hisham al-Omeisy, politički analitičar iz Jemena, rekao je za Al Jazeeru da se ubistvo guvernera uklapa u obrazac političkih ubistava u Adenu posljednjih nekoliko mjeseci. 

“Saad je bio za odvajanje juga Jemena i bio je pod velikim pritiskom. Bio je spriječen da dođe do svoje kancelarije nekoliko puta posljednjih sedmica i njegovo kretanje po gradu bilo je veoma ograničeno. Za mnoge ljude u Adenu, ovaj napad nije iznenađenje”, kazao je Omeisy. 

“U Adenu postoji sigurnosni vakum. Al-Kaida i drugi militanti slobodno djeluju. Moguće je da će se stanje čak pogoršati, pogotovo sada kada je Al-Kaida zauzela dva grada samo nekoliko kilometara od Adena”, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO