Cavusoglu: Ruski brod sa naoružanim vojnicima je provokacija

Cavusoglu: 'U slučajevima kada bude uočena prijetnja, mi ćemo reagirati' (Anadolija)

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu provokativnim je ocijenio prolazak ruskog vojnog broda kroz Bosfor u punoj ratnoj pripravnosti i s naoružanim vojnicima na palubi, ali tvrdi da to nije ni slično onome kada su ruski vojni avioni bez dozvole narušili turski zračni prostor, javlja Anadolija.

Neposredno pred početak regionalnog odbora Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Antaliji, turski ministar je komentirao snimke prolaska ruskog vojnog broda kroz Bosfor s vojnikom koji na ramenu drži raketni bacač.

“To je provokacija. Međutim, potpuno su različite stvari nedavno kršenje našeg zračnog prostora ruskih aviona i ovaj slučaj prolaska vojnog broda“, izjavio je Cavusoglu i pojasnio da su svi prolasci vojnih brodova, bez obzira na nacionalni predznak, kroz Bosfor regulirani međunarodnim sporazumom iz Montreuxa.

“U slučajevima kada bude uočena prijetnja, mi ćemo reagirati. Vojnici na palubi sa raketnim bacačima tokom prolaska broda, ili šta su već nosili, je samo provokacija. Nadamo se da je riječ o potezu pojedinca, a svakako nije ispravan postupak”, kazao je Cavusoglu.

Obuka iračkih vojnika

Na upit novinara o pozivu turskog ambasadora u Bagdadu da se odazove na poziv zbog nedavnog ulaska turske vojske na sjever Iraka, Cavusoglu je kazao da su pozivanja ambasadora u ministarstva vanjskih poslova svakodnevna pojava u diplomaciji, te dodaje da su turski vojnici u Irak ušli na poziv iračkog ministra odbrane.

“Irački ministar je tražio da obučavamo njihove vojnike. Isti poziv smo dobili i o guvernera Mosula. Naši vojnici obučavaju tamo nacionalnu gardu i Peshmerge koji se bore protiv ISIL-a. To ne radi samo Turska, već i SAD, Francuska i Njemačka i mnoge zemlje to pomažu. Znači, turska vojska je tamo otišla na poziv iračkih vlasti, a to se naravno vremenom može promijeniti u smjeru da se smanji ili poveća broj vojnika“, kazao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije