VIDEO: Rusi gađali teritorij pobunjenika, a ne ISIL-a

Izvor: RFS Media Office

Ruski vojni avioni gađali su kamione sa gorivom na području koje drže sirijski pobunjenici, a ne Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćili su sirijski aktivisti iz predgrađa Halepa. 

Napad se desio u petak, a isti dan rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su ruski avioni pogodili niz vozila koja su prevozila naftne proizvode u provinciji Halep. 


Foto: Medijska mreža Halab

Medijska mreža Halab koju vode aktivisti i Komiteti za lokalnu koordinaciju, grupa koja prati rat u Siriji, izvijestili su da su Rusi gađali kamione napunjene dizelom, koji su putovali trgovačkom rutom koja povezuje sela Kafr Nasih i Ahras.

Tri kamiona su uništena u napadu, tri vozača su ubijena, a nekoliko ljudi je ranjeno, objavili su aktivisti. 

Dodali su da se, prema snimku, napad desio na cesti pored Ahrasa, a nisu naveli da kamioni pripadaju ISIL-u. 

Izvor: Минобороны России

Mete naftna postrojenja

Međutim, ova lokacija se ne poklapa sa mapom koja se pojavljuje na početku videa kojeg je objavilo rusko ministarstvo, koja prikazuje područja južno od Halepa. 

Ministarstvo odbrane nije saopćilo da li su ove posljednje vojne operacije bile usmjerene prema kamionima ISIL-a. 

Međutim, posljednjih dana Rusija je pokrenula niz zračnih napada, rekavši da su im meta naftna postrojenja i cisterne ISIL-a. 

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u srijedu snimak koji, navodno, prikazuje zračne udare na cisterne nafte u posjedu ISIL-a u “al-Sawri”, što je moguće pogrešan prijevod grada Al-Thawra u blizini Raqqaha.

Međutim, Google mape i fotografije lokalnih izvora ukazuju da su meta udara zapravo bili silosi za žito u blizini grada Surmana u pokrajini Idlib. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO