Rusija zabranila turističke ture za Tursku

Zbog rušenja ruskog aviona, duboko su narušeni odnosi između Turske i Rusije. Zabrana prodaje turističkih aranžmana u Turskoj ne donosi probleme samo turskoj privredi, već i ruskim turističkim agencijama. 

Ruska odluka pogodila je mnoge domaće tour-operatere, ali i njihove klijente. Iz Tez Tour a, jedne od najvećih turističkih agencija, kažu da su ti aranžmani činili gotovo polovinu njihovog poslovanja.

Sada su prisiljeni tražiti alternativne destinacije poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vijetnama, Kine ili Kube.

„Vezano za pitanje cijena, nijedna druga destinacija se ne može porediti sa Turskom. Grčka je najjeftinije odredište u Evropi, ali ni ona se ne može porediti sa Turskom. To je veliki problem za sve turističke agencije, jer je jako teško pronaći destinaciju sa tako dobrim cijenama kakve su u Turskoj”, objašnjava Larissa Akhanova, direktorica za odnose sa javnošću Tez Toura.

Upropašteni planovi

Statistika pokazuje da je skoro četiri miliona Rusa posjetilo Tursku prošle godine. To je jedna od najpopularnijih destinacija zbog veoma pristupačnih cijena za rusko tržište, ‘all inclusive’ aranžman u trajanju od sedam dana u prosjeku košta 460 eura.

Za Aleksandru Gerasimovu i njenog muža, Turska je posebno mjesto. Tamo su putovali na medeni mjesec. A sada svake godine posjećuju tu zemlju sa svoje dvoje djece.

Aktuelna zabrana upropastila je njihove porodične planove.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO