Pariz ne zna šta će sa tijelima napadača

Ono što brine francuske vlasti je da bi se grob napadača mogao pretvoriti u "svetište" (Arhiva)

Francuska ne zna šta da učini sa tijelima napadača koji su izveli napade u Parizu, a postavlja se pitanje da li da ih preda porodicama, vrati u zemlju porijekla ili sahrani na diskretan način.

Zvaničnik pogrebne službe u Parizu Francois Michaud-Nerard navodi da postoji nekoliko mogućnosti na osnovu zakona.

Ako porodice zatraže tijela, u tom slučaju preminuli trebaju biti sahranjeni u mjestu u kojem su živjeli, mjestu u kojem su umrli ili gdje porodica to želi, a ako porodice ne žele da organiziraju sahranu onda vlasti trebaju odlučiti šta sa posmrtnim ostacima, kaže on.

Bez planova o sahrani

Ono što brine francuske vlasti je da bi se grob napadača mogao pretvoriti u “svetište” za druge napadače.

Tokom serije napada 13. novembra ubijeno je sedam napadača i bombaša samoubica, a do sada su identificirana samo četiri.

Gradonačelnici pariških četvrti iz kojih potiču neki od napadača ili gdje su ubijeni, kažu da nemaju nikakve informacije o planovima ukopa. 

Oni bi mogli biti sahranjeni na jednom od pariških grobalja na kojem postoji dio u kojem se sahranjuju muslimani, ali zvaničnici navode da nemaju nikakve informacije o tome.

Osim Abdelhamida Abaaouda (28), za kojeg se sumnja da je organizator napada i koji je bio državljanin Belgije i onih koji nisu identificirani, svi drugi su bili Francuzi, iako su dvojica živjeli u Belgiji.

Izvor: Agencije