Nestaje najveći otok u Bangladešu

Ekipa Al Jazeere u maju je posjetila Bolu, najveći otok u Bangladešu, koji godinama nestaje. Zbog klimatskih promjena nivo mora raste i mnoge kuće su već potopljene.

Ekipa se sada vratila da bi istražila kako stanovništvo preživljava.

Nakon još jedne sezone razornih monsunskih kiša, Nuru Mia i njegova majka moraju krenuti ispočetka.

Nuru, koji je slijep, živi na otoku Bola. Kaže da tokom kišne sezone jedva može izlaziti iz kuće, a kamoli raditi.

„Sve bude blatnjavo, a ja ne vidim po čemu hodam i zbog toga stalno padam. Taj dio godine za mene je veoma opasan.”

Nuruov dom sve brže nestaje. Bola, smještena u Bengalskom zaljevu, već trpi ozbiljne posljedice klimatskih promjena – pola otoka je nestalo pod vodom u proteklih 20 godina.

Džamija u kojoj su u maju stanovnici tražili sklonište od oluje sada je na samoj obali mora.

Ali Miah kaže da je ovogodišnja sezona monsunskih kiša jedna od najtežih koje ljudi pamte.

„Bilo je toliko kiše da je izgledalo kao da je voda podivljala. Nikad nisam vidio tako snažnu bujicu. Voda je i ranije plavila kuće, ali ovaj put je nosila sve pred sobom. Jednostavno se nismo mogli izboriti s njom.”

Valovi odnijeli pristanište

„Ovdje se nalazila najveća trajektna luka na Boli, glavna veza otoka sa ostatkom zemlje. Valovi su prije nekoliko mjeseci odnijeli pristanište, a i ranije gotovo nepristupačan otok postao je još više izoliran“, izvještava reporter Maher Sattar.

Bez veze sa kopnom, Nuru Mia ne može naći posao, iako je sezona monsuna prošla. Ekonomija otoka nije dovoljno razvijena da bi pružala mnogo prilika osobama sa invaliditetom.

“Morao bih ploviti daleko od obale i raditi sa mrežama kao ostali, a to ne mogu jer sam slijep. Zbog toga me ni na jednom ribarskom čamcu ne žele zaposliti.“

Strahuje da će, nakon kišne sezone poput ove, još jednom morati napustiti svoj dom. Ali zasad se on i njegova majka pripremaju za tešku zimu, u kući bez odgovarajućeg grijanja i na otoku na kojem temperature tokom zime često padnu ispod deset stepeni.

Izvor: Al Jazeera