ISIL zauzeo položaje Al Kaide u Afganistanu

Pripadnici Islamske države Irak i Levant zauzeli su nekadašnje uporište Al Kaide u Afganistanu gde se bore sa lokalnim talibanskim grupama, tvrdeći istovremeno da su ubili lidera talibana Mulu Mansura, prenose britanski mediji.

Na društvenim mrežama, kako navodi “Telegraf”, pojavile su se fotografije sa treninga pripadnika ove organozacije, ali ne u Siriji ili Iraku, već u afganistanskim planinama nadomak granice sa Pakistanom.

ISIL je proglasio “Vilajet Korasa” u oblasti Afganistana koja je nekad bila uporište Al Kaide.

Na snimcima se vidi četrdesetak novih boraca ISIL-a u maskirnim uniformama sa maskama preko lica, kako poziraju sa pištoljima i raketnim granatama.

Talibani su u međuvremenu oslabljeni žestokom unutrašnjom borbom uslijed koje se jedna grupacija odvojila i proglasila lojalnom Islamskoj državi Irak i Levant. 

Vjeruje se da su članovi te otpadničke ćelije odgovorni za još nepotvrđenu smrti izabranog lidera talibana Mule Aktar Mansura.

Njegova smrt, ako se dokaže, nagovještava sukob među vodećim redovima talibana koji, kako se čini, posrću pred rastućom snagom ISIL-a u Afganinstanu, piše Daily Mail. 

ISIL je, kako se navodi, porazila lokalne talibane i počela da regrutira nove članove iz 25 od 34 afganistanskih provincija.

Afganistanski zvaničnici smatraju da Islamska država Irak i Levant ne predstavlja još neposrednu prijetnju kao na Bliskom istoku, ali da bi za par godina to mogli da budu, piše britanski list.

Izvor: Agencije