Ruski avioni pogodili 1.500 ciljeva širom Sirije

Ruski bombarderi sada lete uz pratnju aviona lovaca nakon što je Turska oborila ruski avion prošle sedmice (AP)

Ruske zračne snage pogodile su gotovo 1.500 ciljeva širom Sirije u proteklih devet dana, saopćila je danas ruska vojska.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, Igor Konašenkov, rekao je na brifingu da su ruski avioni izveli 431 udar na ciljeve u nekoliko regija Sirije, ne precizirajući da li su oni povezani sa grupom Islamska država Irak i Levant, prenosi AFP.

Među pogođenim ciljevima su komandna tačka u regionu Homs, veliko skladište municije u Hami, baza ISIL-a u regionu Latakije, kao i 40 velikih kamiona i cisterni koji su prevozili naftu u blizini Halepa i Raqqe, saopćila je ruska vojska.

Avioni lovci

Ruski bombarderi sada lete uz pratnju aviona lovaca nakon što je Turska oborila ruski avion prošle sedmice, navodi AFP.

Moskva je zbog tog incidenta u sporu sa Ankarom i optužila je turske zvaničnike da učestvuju u švercu nafte sa teritorija pod kontrolom ISIL-a.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, izjavio je u četvrtak da ima dokaze o umiješanosti Rusije u trgovinu naftom sa grupom ISIL u Siriji.

“Imamo dokaze. Počet ćemo ih otkrivati svijetu”, rekao je on u govoru pred sindikalistima u Ankari, navodeći ime sirijskog poslovnog čovjeka Georgea Hasvanija, “koji posjeduje ruski pasoš”.

Ranije, u godišnjem obraćanju naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da ne može ignorirati tursko pomaganje terorista.

Izvor: Agencije