Irak zahtijeva povlačenje turskih vojnika iz okolice Mosula

Dugo očekivana kontraofanziva iračkih snaga u više navrata odgađana zbog borbi u drugim oblastima (AP)

Turska je poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak u blizinu Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države, potvrdili su u petak navečer turski vojni izvori, a iračka vlada zatražila je u subotu njihovo hitno povlačenje jer krše suverenitet te zemlje u koju su ušli bez saglasnosti ili poziva Bagdada.

Američki vojni dužnosnici, koji su ostali anonimni, u petak navečer su kazali kako je Sjedinjenim Državama poznato da su turske snage u Iraku, ali poručuju da to neme veze s djelovanjem koalicijskih snaga predvođenih SAD-om.

Viši turski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je kako su ti vojnici na sjeveru Iraka kako bi obučavali pešmerge za borbe. 

Iračke vlasti u subotu su poručile da je dolazak “oko jednog naoružanog bataljona” turskih snaga na sjever Iraka povreda iračkog suvereniteta i pozvale su na njihovo trenutno povlačenje, prema uredu iračkog premijera.

Izvori u njegovu uredu ističu da su snage ušle na područje Iraka bez dozvole ili poziva iračkih vlasti.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je opisalo turske aktivnosti kao “upad” i usprotivilo se odvijanju bilo kakvih vojnih operacija koje nisu dogovorene s vladom u Bagdadu, prenosi index.hr.

Nekoliko stotina turskih vojnika raspoređeno je radi obuke iračkih vojnika u oblasti nedaleko od grada Mosula na sjeveru Iraka, izjavio je u petak turski sigurnosni izvor, prenose agencije.

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzeli su Mosul u junu 2014. godine, ali je dugo očekivana kontraofanziva iračkih snaga u više navrata odgađana zbog borbi u drugim oblastima, javlja AP.

„Turski vojnici nalaze se u regiji Mosul Bashiqa. To je dio rutinske obuke. Jedan bataljon stigao je u tu regiju“, rekao je neimenovani izvor koji nije želio govoriti o broju raspoređenih vojnika.

Isti izvor navodi kako su ti vojnici bili u iračkom Kurdistanu te da su prebačeni uz podršku oklopnih vozila.

On je tražio da ne bude imenovan jer nema odobrenje da zvanično govori medijima o ovoj temi.

Saradnja sa Peshmergama

Drugi višerangirani turski zvaničnik izjavio je kako su vojnici u Iraku i da vrše obuku već dvije do tri godine.

Turske snage nalaze se na sjeveru Iraka u misijama obuke od prošle godine kako bi pomogle u jačanju jedinica koje se bore protiv ISIL-a, a među tim jedinicama su i kurdske Peshmerga snage.

Turska se bori protiv kurdskih pobunjenika na svojoj i iračkoj teritoriji već decenijama, no razvila je blisku saradnju sa kurdskom regionalnom vladom na sjeveru Iraka.

Izvor: Agencije