Davutoglu: Neće nas ruske sankcije baciti na koljena

Turska i njeni građani nemaju 'ni najmanju negativnu emociju prema ruskom narodu', rekao je Davutoglu (AP)

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da ekonomske sankcije koje je najavila Rusija, a koje su odgovor na obaranje ruskog borbenog aviona na sirijsko-turskoj granici, “neće baciti na koljena” njegovu zemlju.

Davutoglu boravi u posjeti Azerbejdžanu, odakle je poručio kako se Ankara neće izvinjavati zbog toga što je “branila svoje granice”, prenijela je agencija AP.

Ponovio je i kako Turska nije znala čija je oborena letjelica, ali je prvi put naveo da je to učinjeno jer Ankara “moralno ne može dozvoliti” da avion narušava zračni prostor njegove zemlje prije bombardiranja područja na kojima žive Turkmeni u Siriji.

Pozvao na pomirljive tonove

Ipak je iskoristio priliku da još jednom pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina da razgovorom riješe otvorena pitanja između dvije zemlje.

“Pozivam ruske lidere, Putina i sve druge ruske vođe, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima jedni s drugima, bez posrednika. Nemojmo govoriti o neosnovanim navodima da Turska kupuje naftu od ISIL-a. To su kampanje iz perioda Hladnog rata i ne trebamo takve besmislice koristiti jedni protiv drugih. Ako je takav navod postojao i ranije, zašto ga niste saopćili prije 15 dana”, upitao je Davutoglu.

Turski premijer je, upućujući poruku Moskvi i ruskom narodu, kazao kako njegova zemlja i građani nemaju “ni najmanju negativnu emociju prema narodu Rusije”.

“Turci i Rusi su narodi koji su zajednički oblikovali historiju Evrope i Azije. Ruski narod je častan i mi ga poštujemo, ali svi moraju znati da je i turski narod častan i ponosan te očekuje da mu na poštovanje bude uzvraćeno poštovanjem”, rekao je Davutoglu.

Putin: Turska će zažaliti

Ruski predsjednik Putin izjavio je prethodno da Rusija neće “zveckati oružjem”, ali i da se “Turska treba pripremiti na oštriji odgovor od odluke da se uvedu restrikcije na uvoz turske rajčice u Rusiju”.

Poručio je da “Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion”, rekavši kako će zbog toga zažaliti.

“Ako neko misli da može počiniti tako stravičan zločin kao što je ubistvo naših ljudi, a da se izvuče s mjerama koje podrazumijevaju restrikcije na uvoz rajčice ili ograničenja u građevinskom i drugim sektorima, veoma se vara”, kazao je Putin.

Rusija je već zabranila uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Turske, uključujući voće i povrće, u okviru šireg paketa sankcija.

Izvor: Agencije