Nigerija za pregovore o otetim djevojčicama

Nigerijski predsjednik rekao je da je njegova Vlada spremna pregovarati s Boko Haramom u vezi s oslobađanjem više od 200 djevojčica koje je ta oružana grupa otela prije godinu i osam mjeseci.

Ali predsjednik Muhammad Buhari kaže da je prije pregovora potrebno utvrditi tko su kredibilni predstavnici grupe.

Djevojčice su otete iz školskog doma u sjeveroistočnom gradu Chibuku u travnju  2014. godine. Nekoliko dana kasnije objavljena je videosnimka djevojčica u zarobljeništvu, ali nema pouzdanih informacija jesu li još žive.

Područje sa kojeg su djevojčice otete sada je pod kontrolom nigerijske vojske. Pripadnici skupine Boko Haram su se povukli, ali su sa sobom odveli veliki broj osoba koje su držali u zatočeništvu.

Uspjesi vojske u borbi protiv skupine

Pripadnici nigerijske vojske patroliraju područjem. Šuma Sambisa bivše je kolonijalno lovište.

Dugo je važila za glavno uporište Boko Harama, pokreta koji je poznat po bombaškim napadima na javnim mjestima, uništavanju škola i otmicama.

Nigerijske snage sigurnosti bilježe sve više uspjeha u borbi protiv ove skupine, posebno otkako je na vlast došao predsjednik Buhari.

“Primjetno je da sjeveroistok zemlje postaje mirniji. Sigurnosna situacija u ovom području se popravlja iz dana u dan, iz sata u sat”, kaže Yoshua Mahmoud Abu Bakr, časnik nigerijske vojske.

I pored toga vojska obavlja intenzivnu pretragu terena. Područje koje su napustili pripadnici Boko Harama puno je zaostalih mina i neeksplodiranog streljiva.

Porušeni objekti su svjedoci nasilja kojem je ovo područje bilo izloženo godinama.

“Mislim da prisutnost vojske uskoro neće biti potrebna ovdje. Boko Haram ne predstavlja više prijetnju u ovom području”, rekao je vojni časnik Omar Garaba.

Boko Haram ne odustaje od napada

Među porušenim objektima nalazi se i lokalna škola. Jedan od glavnih ciljeva pokreta Boko Haram je brisanje onog što oni zovu ‘zapadnjačko obrazovanje’ u Nigeriji.

Lokalno stanovništvo godinama je živjelo od ribolova u obližnjoj rijeci. Tijekom dvogodišnje vladavine Boko Harama, to nije bilo moguće.

“Život u tom periodu je bio vrlo težak. Sada ponovno možemo na rijeku. Situacija je puno bolja kada su vojnici u našoj blizini”, kaže mještanin Mohammed Bayliu.

Iako se sigurnosna situacija popravlja, Boko Haram ne odustaje od napada. Glavna meta su im tržnice, autobusi i džamije, odnosno mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije