Cosbyju jamčevina od milion dolara

Bill Cosby je optužen za spolno zlostavljanje bivše zaposlenice Univerziteta Temple 2004. godine (AP)
Bill Cosby je optužen za spolno zlostavljanje bivše zaposlenice Univerziteta Temple 2004. godine (AP)

Slavni američki glumac Bill Cosby se pojavio na sudu u slučaju prve podignute optužnice za spolno zlostavljanje, te mu je sudac odredio jamčevinu od milion dolara.

Cosby (78), koji je stigao na sud u Elkins Parku u Pennsylvaniji podupirući se štapom i u pratnji svojih advokata, tek je nekoliko minuta bio pred sucem kako bi položio 10 posto jamčevine od milion dolara i nije davao nikakve izjave mnoštvu novinara, prenose agencije.

Novo ročište je određeno za 14. januar, piše AFP.

Ranije u srijedu državni tužitelj okruga Montgomeryja (Pennsylvanija), optužio je Billa Cosbyja za spolno zlostavljanje bivše zaposlenice Univerziteta Temple 2004., rekao je zamjenik državnog tužitelja Kevin Steele na konferenciji za novinare.

Prijetnja zatvorom

Bude li osuđen po toj tački optužnice, 78-godišnjem glumcu prijeti deset godina zatvora, prenosi Hina.

Zamjenik državnog tužitelja nije otkrio identitet žrtve ali je, po pisanju američkih medija, riječ o Andreji Constand, bivšoj izvršnoj direktorici košarkaške momčadi Univerziteta Temple od 2001. do 2004.

Bill Cosby, koji je godinama tumačio ulogu idealnog oca u seriji “Cosby Show”, negira sve navode pedesetak žena koje su ga u posljednjih godinu dana optužile da ih je drogirao i spolno zlostavljao.

Neki od tih slučajeva dogodili su se u 1960-im i mnogi su već otišli u zastaru.

Prva optužnica podignuta je pošto je sud u julu 2015. dobio nove informacije u vezi sa slučajem. Riječ je o dijelovima zapisnika s Cosbyjevog saslušanja 2005.

U slučaju Andree Constand zastara nastupa 2016., što znači da je zadnji trenutak da se Cosbyja još može kazneno goniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO