Turska: Uhapšeni članovi ISIL-a zbog planiranja napada

Turska policija pritvorila je dva osumnjičena pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) za koje se vjeruje da su umiješani u planiranje samoubilačkih napada u Ankari za Novu godinu, potvrdio je neimenovani viši Vladin dužnosnik.

On je Reutersu rekao kako se sumnja da su dvojica muškaraca, koji su u Tursku ušli iz Sirije, pripremali napad na Trgu Kizilay u središtu Ankare, gdje se obično okuplja mnoštvo građana na dočeku Nove godine.

Policija je obavila pretres u naselju Yakub Abdal i tokom privođenja zaplijenila prsluke koje koriste bombaši samoubojice, kao i eksplozivne naprave spremne za aktiviranje.

Privedeni su raspolagali velikom količinom eksploziva koji bi mogao nanijeti mnogo veću štetu od one koja je nanesena u napadu 10. listopada ove godine, navodi Vladin izvor.

ISIL na granici

U dvostrukom samoubilačkom bombaškom napadu, koji se u Ankari dogodio u listopadu i za koji se okrivljuje ISIL, ubijeno je 99 ljudi. Nekoliko stotina njih je tada ranjeno.

Tada su dvojica bombaša samoubojica aktivirali eksploziv ispred željezničke stanice gdje se okupio veliki broj građana kako bi sudjelovali na najavljenom mitingu podrške miru.

Radi se o jednom od najtragičnijih terorističkih napada u modernoj povijesti Turske, nakon čega su vlasti pojačale napore u rješavanju problema terorizma.

Turska dijeli 900 kilometara granice sa Sirijom. Dio granice na sirijskoj strani je pod kontrolom ISIL-a i od početka rata u Siriji koristi se za tranzitnu rutu  za one koji se žele priključiti toj skupini.

U antiterorističkom odjelu policije u Ankari odbili su komentirati događaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO