Ruanda: Pastoru doživotni zatvor za genocid

Snage većinskog naroda Hutua pobile su oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua (EPA)

Ruandski pastor, optužen za napade na manjinske Tutsije tokom genocida 1994. godine, osuđen je na doživotni zatvor, saopćio je Visoki sud Ruande.

Tokom sukoba koji je trajao sto dana, snage većinskog naroda Hutua pobile su oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua, a Jean Uwikindi, koji je predvodio Pentakostnu crkvu Kayenzi u ruralnom predgrađu glavnog grada Kigalija, osuđen je za zločine genocida i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom tog pokolja.

“Sud je ustanovio da je napade i ubistva Tutsija u brdima Rwankeri i Kanzense predvodio Uwikindi”, kazao je sudija Kanyegeri Timothee.

Najavljena žalba

Kako prenosi Reuters, 64-godišnji Uwinkindi je 2010. uhapšen u Ugandi, a potom je njegov slučaj proslijeđen s Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR) u Tanzaniji ruandskom pravosuđu.

Bio je to prvi takav slučaj nakon provedenih pravosudnih reformi u Ruandi, među kojima je jedna od mjera bilo i ukidanje smrtne kazne.

Bivši pastor je najavio žalbu na presudu.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruanda u nedjelju obilježava 20. godišnjicu početka genocida u kojem je ubijeno gotovo milion ljudi, većinom pripadnika manjinske etničke grupe Tutsi. Reporter Al Jazeere Mohammed Adow razgovarao je sa jednim od preživjelih, koji je odlučan ne dopustiti da se jedan od najkrvavijih događaja u historiji zaboravi. Upozoravamo – neki prizori su uznemirujući.

Published On 05 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO