Rast prihoda u Grčkoj od izbjeglica

Dok zbog izbjeglica turizam u Grčkoj bilježi pad, neke druge grane industrije zabilježile su neočekivan rast. Al Jazeera donosi priču iz Soluna.

Solun je drugi najveći grad u Grčkoj, s više od milion stanovnika, a obala privlači brojne turiste.

Međutim, granica s Makedonijom udaljena je 80-ak kilometara odavde, a Makedonija je tranzitna država za izbjeglice koji idu ka sjeveru Evrope.

Više od 800.000 izbjeglica ove je godine prošlo kroz Grčku, a mnogi od njih kroz ovaj grad, što je dodatni poticaj lokalnoj ekonomiji.

“Izbjeglice su donijele novac koji su trošile na smještaj i hranu. Kada je riječ o gradskoj privredi, svi restorani, radnje, kafei i butici, svi su veoma dobro poslovali”, kaže Leftteris Boutsioukis, suvlasnik hotela Egnata.

Jeftini smještaj

Velika je potražnja za jeftinim hotelskim smještajem.

“U Udruženju hotelijera Soluna kažu da je u prvih šest mjeseci ove godine u hotelima odsjelo više od 25.500 sirijskih izbjeglica. Taj broj bit će i veći jer izbjeglice iz drugih država odsjedaju u jeftinijim smještajnim kapacitetima. Najjeftiniji smještaj ovdje košta blizu 20 eura po osobi”, izvještava Omar al-Saleh, reporter Al Jazeere.

Gradonačelnik Soluna kaže da Grčka ne želi zarađivati na izbjeglicama. Ali priznaje da rat nekima pruži priliku za bolju zaradu.

“Sirijci sa dubljim džepom odsjedaju u boljem smještaju. Oni samo prolaze ovuda i prihodi nisu stalni. U kriznim vremenima neki ljudi zarađuju. I Turci zarađuju mnogo novca jer preko njihove zemlje dolaze do nas. Grčka ne želi na njima zarađivati”, tvrdi Yiannis Boutaris, gradonačelnik Soluna

Cijena izbjegličke krize

Izbjeglice su blokirane na benzinskoj pumpi u blizini makedonske granice. Neki čekaju danima prije nego što im policija dopusti da nastave putovanje. Primorani su trošiti novac na hranu i piće koje kupuju u lokalnim radnjama.

“Posao cvjeta, prihodi su porasli… Najviše traže keks i slatkiše, ali i odjevne predmete, kao što su čarape i šalovi”, kaže vlasnik obližnje prodavnice.

Raste i potreba za uslugama prijevoza. Autobusi iz Atine dovoze izbjeglice do makedonske granice, a karta košta 25 eura.

Grčke vlasti tvrde da će ih izbjeglička kriza koštati više stotina miliona eura. S druge strane, izbjeglice su potakle rast nekih grana grčke ekonomije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO