Porošenko potpisao zakon o sankcijama Rusiji

Ukrajinski predsjednik nedavno je obećao uvesti zonu slobodne trgovine između svoje zemlje i EU-a (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je zakon koji ukrajinskoj Vladi omogućava da uvede ekonomske sankcije protiv Rusije, kao odgovor na odluku Moskve o zoni slobodne trgovine i proizvodnom embargu, priopćeno je na internetskoj stranici ukrajinskog parlamenta.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine predložilo je Vladi te zemlje da obustavi djelovanje zone slobodne trgovine s Rusijom u okviru Zajednice nezavisnih država i da uvede embargo na niz ruskih proizvoda, prenosi Sputnjik.

Prijedlog tog ministarstva je da 2. siječnja bude obustavljen sporazum o zoni slobodne trgovine s Rusijom, a da od 10. siječnja stupi na snagu zabrana na uvoz određenih proizvoda iz Rusije.

Ruske akcize i proizvodni embargo Ukrajini

Kako je ranije priopćio ruski premijer Dmitrij Medvedev, 1. siječnja Rusija radi zaštite svog tržišta uvodi akcize i proizvodni embargo Ukrajini, sličan onom koji djeluje protiv zemalja koje su podržale antiruske sankcije, prenosi Tanjug.

Istovremeno, Državna duma Rusije je usvojila Zakon o obustavi djelovanja sporazuma o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom, zaključenog u okviru Zajednice nezavisnih država.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nedavno je tijekom posjeta Briselu obećao uvesti zonu slobodne trgovine između svoje zemlje i Europske unije, koja treba stupiti na snagu 1. siječnja, unatoč moskovskim mjerama.

Izvor: Agencije