Otkazan novogodišnji vatromet u Briselu

U centru grada sutra navečer bit će raspoređene jake policijske snage (EPA)

Vlasti u Briselu, glavnom gradu Belgije i sjedištu institucija Evropske unije, otkazale su tradicionalni novogodišnji vatromet u centru grada zbog straha od napada.

“Zbog okupljanja velikog mnoštva ljudi nije moguće sve kontrolirati. Zajedno s ministrom unturašnjih poslova odlučili smo odustati od organizacije proslave u četvrtak navečer”, rekao je gradonačelnik Brisela Yvan Mayeur.

Dok su otkazani tradicionalni vatromet i muzički program, kafići i restorani ostaju otvoreni.

Međutim, prema belgijskim medijima, polovica restorana u središtu Brisela odlučila je zatvoriti vrata zbog slabog interesa gostiju.

Prošle godine na glavnom gradskom trgu u Briselu Novu godinu dočekalo je oko 100.000 ljudi, a ove godine se procjenjuje da će ih biti dvostruko manje.

Policijski pretresi

“U centru grada sutra navečer bit će raspoređene jake policijske snage. To ne znači da će sve biti zatvoreno. Restorani i barovi omogućit će zabavu”, rekao je gradonačelnik Mayeur i dodao da je bilo teško donijeti takvu odluku jer s jedne strane ne treba podleći strahu od terorizma, a s druge se mora voditi računa o sigurnosti građana.

U Belgiji i u Briselu, gdje su sjedišta evropskih institucija i NATO-a, krajem novembra proglašen je treći stepen terorističke prijetnje, što je za jedan stepen ispod najvišeg nivoa. 

Policija je i u srijedu pretresla nekoliko lokacija na području Brisela, a jedna je osoba privedena u sklopu istrage o napadima od 13. novembra u Parizu.

Policija je pretresla jedan stan u Molenbeeku, u kojem je navodno boravio Salah Abdeslam nekoliko dana nakon pariškog atentata. Salah Abdeslam je jedan od organizatora napada u Parizu i još je u bijegu.

Policija je također pretresla nekoliko lokacija u kvartu Laeken, a u vezi s prijetnjama u samom Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO