Novogodišnja želja izbjeglica

Ova Nova godina godina bit će ponovno tužna za mnoge sirijske izbjeglice, pa tako i za one na sjeveru Libana.

Kao i mnoge druge izbjeglice iz Sirije, one na sjeveru Libana željno iščekuju dan kada će se moći vratiti u svoju državu.

 “Želim mir u našoj zemlji, kako bismo se mogli vratiti”, kaže majka Sirijca Abou Husseina.

Novogodišnja želja još jednog člana porodice također je mir, no zbog konstantnog pogoršanja sigurnosne situacije, razmatra mogućnost da utočište potraži u nekoj od zapadnih zemalja.

“Želimo mir za Siriju u 2016. godini i da se vratimo odakle smo došli. Ako ne bude nikakvog rješenja u periodu od mjesec dana, kao što smo to mogli čuti na TV-u, željeli bismo otići u neku od zapadnih zemalja kao što je Kanada. Bilo gdje, gdje bismo mogli naći sigurnost, mir, ljubav i bolje životne uvjete nego ovdje”, kaže jedan Sirijac.

Ekstremno siromaštvo

Kriza u Siriji je pritisak za Liban, koji pruža utočište najvećem broju izbjeglica.

Od ukupno četiri miliona izbjeglica, 1,1 milion Sirijaca smješteno je u Liban.

Ujedinjeni narodi kažu da 70 posto izbjeglica živi u ekstremnom siromaštvu, a blizu 200.000 djece nema formalno obrazovanje.

“Ako ne bude mira u Siriji, željeli bismo da izbjegnemo bilo gdje gdje će naša djeca imati obrazovanje, vježbati čitanje i pisanje, da se igraju i hrane kako treba, jer mnogi pate od pothranjenosti. Smijeh je odsutan sa njihovih lica već duže vrijeme”, ističe Abou Hussein.

 “Bolje uvjete za naše sinove i kćerke i bolje zdravstveno osiguranje. Životni standard u evropskim zemljama je mnogo bolji nego u Libanu. U biti, potrebno nam je zdravstveno i obrazovanje za našu djecu i ove starije. Nadamo se da ćemo se vratiti u Siriju”, kaže Umm Hussein.

Na zapadu u gradu Sidon, sirijske izbjeglice također se mole za mir i nadaju se povratku kući.

 “Radije bismo se vratili u svoju državu, to je najbolja opcija za nas. Ako to nije moguće, najbolja opcija je izbjeći bilo gdje u inostranstvo”, kaže jedan Sirijac.

Umjesto da za Novu godinu zažele novu igračku, djeca mole za mir.

 “Mi, izbjeglice iz Sirije, ako Bog da iduće godine ćemo se vratiti u svoje domove”, zaključila je sirijska djevojčica.

Protesti u Siriji 2011. godine su se pretvorili u krvavi rat, a više od četiri miliona Sirijaca izbjeglo je u okolne zemlje i Evropu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO