Nakon više odgoda, počeli izbori u CAR-u

Glasači u Srednjoafričkoj Republici u srijedu glasuju na nekoliko puta odgađanim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Ta je afrička država pogođena nasiljem još kada je 2013. godine svrgnut predsjednik Francois Bozize.

Mnogi su ljudi u toj zemlji pušku zamijenili poslom. Borili su se za pobunjenike Seleka, koji su 2013. svrgnuli predsjednika Francoisa Bozizea.

“Drago mi je što je Bozize svrgnut, sada imamo predsjednika koji će omogućiti našoj zemlji da se počne razvijati. Zbog toga sam odložio oružje i počeo raditi kako bih pokazao drugima da je to moguće”, kaže bivši pobunjenik Igor Brice Yandia. 

Bria je grad iz kojega je krenula pobuna Seleka. Nakon što je svrgnuta većinska muslimanska vlast, kršćanske skupine počele su se svetiti pripadnicima Seleka i muslimanskim civilima.

Krvoproliće prestalo, zemlja gotovo uništena

Protjerane su stotine tisuća ljudi. Krvoproliće je prestalo, ali je zemlja gotovo potpuno uništena.

Današnji parlamentarni izbori odgađani su pet puta zbog nasilja i logističkih problema. Pripreme su bile detaljne.

“Došlo je do tehničkih problema u tiskanju glasačkih listića. Neki kandidati su se žalili jer su izostavljeni. Žalbe su uvažene, a listići su se morali tiskati ponovno”, objašnjava Andre Lemercier, član izborne komisije.

“Izborni materijali dopremljeni su tek jučer, dan prije izbora, a jedan se dio mora prebaciti na biračka mjesta udaljena 175 kilometara odavde, što predstavlja dodatni problem”, izvještava reporterka Al Jazeere Tania Page.

Bria je jedan od najsiromašniji dijelova najsiromašnije države u Africi. Vlada bivšega predsjednika Bozizea zanemarivala je ovu regiju, a nezadovoljstvo Seleka je raslo.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera