Lavrov: NATO dao usmeno obećanje da se neće širiti

NATO navodno dao usmeno obećanje Moskvi da se neće širiti na istok (EPA)

NATO nije preuzeo pravne obaveze da se neće širiti na istok, ali je takvo obećanje Moskvi dao usmeno, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za televizijski kanal Zvezda.

“Vjerovatno ste čitali, sada mnogi to osporavaju, da su obećali Sovjetskom Savezu, još kada su Njemačku ujedinjavali, a zatim i Rusiji, kada je Rusija postala Rusija, da neće širiti NATO na istok. Obećali su”, rekao je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija sada uzima arhivske dokumente koji su poznati.

“Uzgred na Zapadu ističe rok zastarjelosti mnogih dokumenata. Oni to objavljuju. Želimo da organizujemo seminar, možda preko našeg Historijsko-dokumentarnog odjeljenja, da okupimo naučnike, bez politike, retorike i emocija, da utvrde kako su se ovi razgovori razvijali”, rekao je Lavrov.

 Vojna infrastruktura

Ruski ministar vanjskih poslova je istakao da nigdje nije zapisano da pravno oni nisu imali pravo da se šire.

“Nigdje nije zapisano da nisu imali pravo, čak i kada su počeli da se šire, da razmještaju vojnu infrastrukturu”, rekao je Lavrov.

“Kada je već bilo jasno da se oni, uprkos usmenim obećanjima i uvjeravanjima, šire prilično uporno, mi smo s njima potpisali Osnovni sporazum o uzajamnim odnosima, saradnji i sigurnosti između Rusije Organizacije Sjevernoatlantskog sporazuma (1997. godine)”, dodao je on.

U tom sporazumu je bilo navedeno da ne smije da bude trajnog razmještanja borbenih snaga na teritoriji novih članica.

“Baltičke zemlje, Poljaci i neke druge članice NATO-a sada žele da ukinu taj Osnovni akt, da izađu iz njega kako bi trajno razmještale borbene snage na svojoj teritoriji“, zaključio je ruski ministar.

Izvor: Agencije


Povezane

Podgorica je primila pismo Jensa Stoltenberga u kojem se Crna Gora formalno poziva da počne proces pristupanja Alijansi.

Published On 23 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO