Irak Turskoj prijeti vojnim napadom

Turska je ovog mjeseca rasporedila približno 150 vojnika u vojnoj bazi na sjeveru Iraka, što je razljutilo Bagdad (AP)

Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Jaafari izjavio je da bi ta zemlja mogla da pribjegne vojnim sredstvima kako bi se branila od upada turskih snaga.

Dodao je da je Irak posvećen diplomatskim mirovnim naporima kako bi izbjegao krizu sa sjevernim susjedom Turskom, ali je naglasio da sve opcije ostaju otvorene, prenio je Reuters.

“Ukoliko ne bude drugog rješenja osim tog (vojnog), onda ćemo usvojiti to rješenje. Ako budemo primorani da se borimo i branimo naš suverenitet, bit ćemo prinuđeni da se borimo”, rekao je novinarima u Bagdadu.

Turska je ovog mjeseca rasporedila približno 150 vojnika u vojnoj bazi na sjeveru Iraka, što je podstaklo Bagdad da optuži Ankaru za povredu suvereniteta Iraka i da uloži formalnu žalbu u Vijeću sigurnosti UN-a, podsjeća britanska agencija.

‘Loša komunikacija’

Ankara je kasnije povukla neke trupe u drugu bazu u obližnjoj autonomnoj regiji Kurdistan i saopćila da će nastaviti da se povlači iz provincije Nineveh, gdje se nalazi baza, ali nije precizirala koliko će vojnika biti premješteno niti gdje.

Turska tvrdi da je na sjeveru Iraka rasporedila zaštitnu jedinicu ranije ovog mjeseca zbog povećanih sigurnosnih rizika u blizini kampa u kojem turske trupe obučavaju iračku miliciju za borbu protiv ISIL-a.

Ankara je priznala da je došlo do “loše komunikacije” sa Bagdadom zbog tog raspoređivanja vojske.

Iračke snage sigurnosti su samo ograničeno prisutne u provinciji Nineveh, gdje se nalazi kamp otkako su u junu 2014. doživjele kolaps pred napredovanjem ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Prisustvo turskih vojnika u Iraku je postalo sporno nakon što je odbijen zahtjev Rusije za članstvo u alijansi, kaže Erdogan.

Published On 26 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO