Firma Putinovog zeta dobila ogromni državni kredit

Državni Fond obično investira u državne infrastrukturne projekte kao što su željeznice, nuklearna tehnologija i glavne ceste (Reuters)

Zet predsjednika Rusije Vladimira Putina u poziciji je da stekne korist od 1,75 milijardi dolara državnog kredita, pokazuju javni dokumenti, objavio je Reuters.

Kredit koji daje ruski nacionalni fond pomoći će finansiranju petrohemijskog projekta u kompaniji Sibur u kojoj je Kirill Šamalov, suprug Katerine Tikonove, Putinove kćerke, većinski vlasnik dionica.  

Ovog mjeseca Sibur, najveći ruski prerađivač petrohemikalija, dobio je 1,75 milijardi dolara od Fonda ruskog nacionalnog bogatstva, novac kojim bi se trebala napraviti ogromna plantaža u Tobolsku na Sibiru.

Prema korporacijskim dokumentima, Sibur je posudio novac po trenutnim kamatnim stopama od dva posto.

Finansijski analitičari smatraju da je to jako niska stopa. Artyom Usmanov, analitičar u investicijskoj kompaniji BCS, kazao je da bi korisnici kredita na ruskom tržištu obveznica očekivali da plate više od sedam posto kamate.

Irina Alizarovskaya, analitičarka u Raiffeisen banci, nazvala je ovaj potez „poprilično jeftinim“.

Shamalov nije odgovorio na zahtjev za komentar, piše Reuters.

Dekret Medvedeva

U saopćenju kompanije Sibur, objavljenom 9. decembra, izvršni direktor Dmitry Konov rekao je da državno finansiranje ima „dobre uvjete“.

Glasnogovornik Sibura kazao je da kompanija nije imala informacije „o rodbinskim vezama ili vezama između dioničara i predsjednika Rusije“.

Državni kredit, dodao je, „prošao je sve potrebne procedure i odobren je u skladu sa zakonima“.

Državni Fond nacionalnog blaga, koji je početkom 2015. imao oko 72 milijarde dolara, obično investira u državne infrastrukturne projekte kao što su željeznice, nuklearna tehnologija i glavne ceste.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u oktobru je izdao dekret da se na listu projekata koji se mogu finansirati iz ovog fonda dodaju i petrohemijske plantaže.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO