Doživotni zatvor paru zbog planiranja napada

Par je šuteći, bez ikakvih znakova emocija, saslušao izricanje presude (AFP)

Jedan mladi britanski par koji se na Twitteru hvalio planovima za napade u povodu 10. godišnjice napada u Londonu osuđen je u srijedu na doživotni zatvor.

Mohamed Rehman, (25), i njegova sad već bivša supruga Sana Ahmed Khan, (24), uhapšeni su u maju dok su kovali planove o napadu te ih je sud osudio na doživotni zatvor, pri čemu Rehman mora odslužiti najmanje 27, a Khan 25 godina zatvora prije nego što smiju tražiti pomilovanje, javlja AFP.

Par je šuteći, bez ikakvih znakova emocija, saslušao izricanje presude.

Meta napada

Rehman je uhapšen u maju nakon što je ljude koji ga slijede na Twitteru pod imenom “Tihi bombaš” pozvao da mu pomognu odabrati metu napada, dvoumeći se između trgovačkog centra i londonske podzemne željeznice.

U Twitter poruku je također stavio i poveznicu na jedno saopćenje Al-Kaide o samoubilačkim napadima četiri pripadnika te grupe 7. jula 2005.  u Londonu u kojima su poginule 52 osobe.

Britanski poslanici su početkom decembra izglasali odluku da Velika Britanija pokrene zračne napade protiv Islamske države Irak i Levant i u Siriji, a britanski premijer David Cameron ranije je pozvao poslanike svih stranaka da podrže udare na mete ISIL-a.

To je izazvalo masovne proteste u centru Londona.

Izvor: Agencije