Biden u januaru u posjeti Turskoj

Biden će nakon Turske posjetiti Davos u Švicarskoj kako bi učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu (AP)

Američki potpredsjednik Joe Biden će narednog mjeseca posjetiti Tursku gdje bi se trebao sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom, saopćeno je iz Bijele kuće.

Iz Bijele kuće su naveli da posjeta Bidena 23. januara dolazi u vrijeme kada međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavlja borbu protiv islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku.

Detalji o posjeti američkog potpredsjednika Ankari nisu navedeni, prenosi Anadolija. 

Biden će nakon Turske posjetiti Davos u Švicarskoj kako bi učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Odnosi sa Irakom

Bidenov dolazak u Tursku dešava se u momentu kada administracija predsjednika Baracka Obame vrši pritisak na Vladu ove zemlje da pojača svoje napore u borbi protiv ISIL-a. 

Američki zvaničnici više puta su pozvali Tursku da zatvori svoje granice sa Sirijom kako bi se presjekle krijumčarske rute koje se koriste za protok stranih boraca i oružja ISIL-u. 

Očekuje se da će Biden sa Erdoganom i Davutogluom razgovarati o dijalogu između Turske i Iraka zbog zategnutih odnosa dvije zemlje, nastalih kada je Bagdad zatražio od Ankare da povuče svoje vojnike, rekavši da njihovo prisustvo krši irački suverenitet.  

Biden je pozdravio izvještaje o povlačenju turskih vojnika iz kampa na sjeveru Iraka, nakon čega je sa Davutogluom razgovarao telefonom o borbi protiv ISIL-a. 

Izvor: Agencije