Schulz: Solidarnost u EU je ugrožena

Schulz je istakao da Turska mnogo doprinosi rješenju pitanja izbjeglica (AP)

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz smatra da su gorući problemi izbjeglica i terorizma pokazali da je solidarnost u Evropskoj uniji ugrožena, ističući da je u politici Unije dugo vladala ideja da Evropa kroz krize učvršćuje jedinstvo, dok je sada istina, izgleda, suprotna.

“Evropa je osnovana kao zajednica vezana zajedničkom solidarnošću. Države članice su se složile da rade blisko i zajedno, jer su znale da smo zajedno jači. Sada doživljavamo urušavanje solidarnosti, prvo dijelova društava a onda i cijelih vlada. Istovremeno, imamo dva velika nova izazova: migracije i terorizam. Zatim, Velika Britanija razmišlja o napuštanju EU-a. To bi trebao biti dovoljan opis”, rekao je Schulz u intervjuu za njemački Spiegel.

Prema njegovim riječima, Evropa je usred teškog ideološkog sukoba koji se vodi širom kontinenta.

“Na jednoj strani su oni koji kažu da se globalni izazovi, kao što su migracije i terorizam, ne mogu riješiti nacionalnim parohijalizmom. Na drugoj oni koji bi željeli vidjeti renesansu nacionalne države”, kaže Schulz.

Dramatična situacija

Na pitanje lista da prokomentariše manjak solidarnosti među istočnoevropskim članicama EU-a, kaže da je tu “situacija dramatična”.

“U ovom trenutku to zvuči ovako: mi smo se obavezali voditi zajedničku politiku. Ali onda nacionalne vlade kažu: mi se ne obavezujemo da… To je dramatična situacija, jer je solidarnost osnovni princip koji se ne može shvatiti dobrovoljno. Ako imamo pravila kojih se niko ne pridržava, onda će se zajednica razdvojiti”, dodaje.

Na pitanje lista jesu li kvote dobro rješenje za izbjegličku krizu Schulz je odgovorio da je to dobra ideja, ali da postoje dva problema.

“Prvi je jasan, sistem kvota zahtijeva da sve evropske zemlje budu spremne primiti izbjeglice. I drugo, šta se dešava kada je kvota ispunjena? Bismo li, onda, jednostavno rekli onima koji su ugroženi: žao mi je, ali moramo da te pošaljemo nazad?”, kazao je.

Ogroman doprinos Turske

Schulz je još istakao da Turska mnogo doprinosi rješenju pitanja izbjeglica, ali i da ne može nastaviti sve sama plaćati.

“Zato s Turskom moramo razgovarati o novcu”, kaže Martin Schulz i dodaje da nedavni dogovor da ta zemlja dobije milijarde od Unije a zauzvrat zatvori svoje zapadne granice, zapravo, “nije dogovor – već neophodnost koja koristi i Turskoj, i Evropi i, prije svega, izbjeglicama”. 

“Izbjeglice nas koštaju previše kada dođu. Ako se poboljšaju uvjeti života u Turskoj, stvaramo podsticaj da oni ostanu tamo i ne daju svoje sudbine u ruke krijumčara”, obrazložio je predsjednik EP-a.

Izvor: Agencije