Pucnjava, pogrešan identitet i ‘Bin Ardogan’

Nakon pucnjave, identitet ubijenih osumnjičenika postao je tema debate na Twitteru (AP)

Masovno ubistvo najmanje 14 osoba u pucnjavi koja se desila jučer u američkoj državi Kaliforniji otvorilo je put spekulacijama o motivima napadača i lažnim tvrdnjama o njihovim identitetima.

Policija u San Bernardinu objavila je kako su 28-godišnji državljanin SAD-a Syed Farook i Tashfeen Malik (27) pucali u centru za socijalne slučajeve dok se održavala božićna proslava.

Nekoliko sati kasnije i nakon intenzivne potjere policajci su ih ubili.

 

 

Nakon pucnjave, identitet ubijenih osumnjičenika postao je tema debate na Twitteru, gdje su korisnici upirali prstom ili ka ekstremnim desničarima ili ka muslimanskim grupama.

Kada je procurila informacija koja je na prvi pogled potvrdila muslimanski identitet osumnjičenih, pažnja se usmjerila na moguće motive, a mnogi su ih odmah povezali s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U jednom slučaju pogrešne identifikacije govorilo se kako je jedan od napadača katarski državljanin po imenu Tayyeep Bin Ardogan.

Reporter Los Angeles Timesa Rick Serrano u tweetu, koji je kasnije obrisan, pripisao je tu tvrdnju policijskim izvorima, kao i Fox News.

 

 

Serrano je kasnije razjasnio kako je identifikacija napadača bila pogrešna, no hiljade korisnika Twittera i dalje ponavljaju njegovu tvrdnju, vjerovatno nesvjesni da ime zvuči veoma slično imenu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te da u arapskom jeziku, kojim se govori u Kataru, nema znaka koji zvuči kao slovo „p“.

Pogreške zbog žurbe

Kanadski novinar Murtaza Hussain za Al Jazeeru je izjavio da je žurba medija da dobiju informaciju dala više prostora i kredibiliteta lošim izvorima.

„Ponekad žurba da se bude ‘prvi’ može imati gotovo komične implikacije, jer medijske organizacije ne uspiju provjeriti ni osnovne činjenice u utrci da dobiju posebnu informaciju prije svih ostalih“, kazao je.

„Tayeep Ardogan je tek posljednji primjer tog fenomena i potencijal za širenje duboke dezinformiranosti i histerije kroz medije, a naročito kroz 24-satni medijski ciklus.“

 

 

 

Mnogi su zbog te pogreške ostali duboko zamišljeni, no postavljaju i pitanje: kako to da su američki mediji prihvatili činjenicu objave nečijeg imena bez provjere o njenoj tačnosti.

Dok američka policija odbija komentirati motive, mnogi korisnici Twittera koji su protiv islama upiru prstom na očitu vjersku povezanost.

Fokus na islam neki su kritizirali kao preuranjen u suprotnosti s drugim pucnjavama u SAD-u, gdje se vjerska pripadnost počinitelja nije isticala, kao što su ubistva u klinici za planiranje porodice u Koloradu prošle sedmice.

Ove godine su se desile najmanje 353 pucnjave s višestrukim smrtnim slučajevima u SAD-u, pokazuje shootingtracker.com.

Izvor: Al Jazeera