Njemačka će pojedinačno ispitivati azilante

Izbjeglice do sada podnosile zahtjeve za azil popunjavanjem formulara (EPA)

Njemačke vlasti su saopćile da će ponovo uvesti pojedinačno ispitivanje izbjeglica i migranata koji traže azil u toj zemlji, uključujući i Sirijce.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere istakao je kako bi se time od slučaja do slučaja utvrdili uvjeti i porijeklo tražilaca azila, prenosi Anadolija.

“Važno je da se vratimo pojedinačnom tretiranju slučajeva svih izbjeglica i azilanata, bez obzira na to odakle dolaze. To važi i za Sirijce”, rekao je.

Inače, takva vrsta ispitivanja ukinuta je krajem prošle godine, a izbjeglice podnose zahtjeve za azil popunjavanjem formulara.

Prihvatni centri

Predsjednik Konferencije pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova Njemačke Roger Lewentz izjavio je kako se do Božića u toj zemlji očekuje milion izbjeglica.

U obraćanju na konferenciji u Koblenzu istakao je kako se što prije u funkciju trebaju pustiti ranije obećani prihvatni centri za izbjeglice.

“Broj izbjeglica koji na teritoriju Njemačke treba ući tokom ove godine, do Božića, odnosno do 24. decembra, trebao bi preći cifru od jednog miliona”, rekao je Lewentz, naglasivši kako i druge zemlje članice Evropske unije trebaju otvoriti vrata izbjeglicama.

Podsjetimo da je vlada Njemačke ranije saopćila kako se u toj zemlji do kraja godine očekuje dolazak približno 800 hiljada izbjeglica.

Njemačka traži način da smanji broj onih koji pokušavaju preći njene granice.

Andreas Nick iz njemačkog Odbora za vanjske poslove je rekao: “Mislim da nije pošteno i humanitarno rješenje tjerati ljude da riskiraju svoje i živote djece prelazeći Sredozemno more ili balkansku rutu pješice. Mislim da im moramo ponuditi mogućnost zakonitog ulaska u Evropsku uniju i istovremeno poboljšati situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice u Turskoj.”

Izvor: Agencije


Povezane

Od početka izbjegličke krize kroz Grčku je prošlo više od pola miliona izbjeglica i migranata. Najveći broj njih preko ostrva Lesbosa. Iako se tokom prvog talasa masovnih dolazaka lokalna i državna vlast nisu najbolje snašle u rješavanju problema, četiri mjeseca kasnije situacija je znantno bolja. Uspostavljen je sistem, nema zadržavanja u kampovima, a u međuvremenu […]

Published On 03 Dec 2015

U Briselu je u toku sastanak šefova država Evropske unije sa Turskom na kojem se očekuje dogovor o zaustavljanju izbjegličko-migrantskog talasa u Evropu.Prvi se prisutnima obratio Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća.  

Published On 29 Nov 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO