Kina rado investira u Južnoj Africi

Nastavak afričke turneje kineskog predsjednika Xi Jinpinga donio je značajne investicije domaćinima. Kina je s Južnoafričkom Republikom potpisala ugovore, uglavnom o infrastrukturnim projektima, vrijedne više od šest milijardi eura. Međutim, lideri tih zemalja istovremeno pokušavaju ojačati i veze u oblasti kulture.

Kina ima novac, a predsjednik te zemlje rado investira u Africi.

„Odnosi Kine i Južnoafričke Republike nikad nisu bili bolji. Upravo smo imali plodonosne razgovore i potpisali mnoge ugovore za jačanje veza“, rekao je Xi Jinping.

On je tu zbog Foruma kinesko-afričke saradnje. Kineski zmaj je tradicionalno željan afričkih sirovina i Kina je njihov najveći trgovinski partner.

U posljednjih 15 godina trgovinska razmjena porasla je na 208 milijardi eura. Ukupne investicije sada iznose 28 milijardi eura.

Uprkos tome, ulaganja su u prvom polugodištu smanjena za više od 40 posto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Razlog je usporavanje kineske ekonomije, koje je pogodilo cijene sirovina od kojih mnoge afričke nacije previše zavise. Ali to je samo jedna strana priče.

Kina treba Afriku

„Kina treba resurse, ali to se mijenja. Mediji se u posljednje vrijeme fokusiraju na usporavanje kineske ekonomije. Ali i sama ekonomija se mijenja, sve je više potrošačka, pa i ne treba toliko resursa. Zato ne bih rekao da Kina treba Afriku koliko Afrika nju“, navodi tržišni analitičar Romain Dittgen.

Kineski investitori grade kompleks u blizini Johannesburga. Obuhvata nove hotele, bolnicu i 50.000 stanova.

Očito je kineska uloga u razvoju kontinenta dobrodošla, a njeni interesi se šire. 

“Posljednjih godina je i agenda Foruma za saradnju obuhvatila jačanje kulturnih veza, iako su one već razvijene. Kinezi su bili među žrtvama represije bijelaca u Južnoafričkoj Republici, a sada imaju svoju četvrt u kojoj je predsjednik Jacob Zuma imao ured“, javlja reporterka Al Jazeere Tania Page.

Zumina vlada je najavila izučavanje mandarinskog jezika u pojedinim državnim školama. Iako tu ideju kritikuju mnogi koji Kinu optužuju za novu kolonizaciju Južnoafričke Republike, to je i pokazatelj važnosti koju njihove vlade pridaju jedna drugoj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO