ISIL tvrdi da je pogubio ruskog špijuna

Moskva dosad nije prijavila da ISIL drži ijednog ruskog državljanina (AP)

Videosnimka koju je na internetu objavila skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) navodno prikazuje pogubljenje muškarca za kojeg se tvrdi da je ruski špijun.

ISIL navodi da su pripadnici te skupine uhvatili državljanina Rusije koji je u Iraku i Siriji bio od prošle godine, objavila je promatračka skupina SITE.

Na snimci se vidi muškarac koji sjedi u narančastom kombinezonu i iznose pojedinosti o tome kako su ga unovačile ruske obavještajne službe.

Potom, na drugoj lokaciji, pripadnik ISIL-a na ruskom jeziku prijeti napadima Rusiji i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon čega ubija zarobljenika, prenosi Hina.

Nema potvrde autentičnosti 

Ako je istinita, to je prva objava ISIL-a da ima ruskog zarobljenika. Moskva dosad nije prijavila da ijednog ruskog državljanina drži ISIL.

SITE tvrdi da je video snimljen u pokrajini Raqqi koja je glavno uporište pripadnika ISIL-a u sjevernoj Siriji. Još nema neovisne potvrde autentičnosti snimke.

Nije poznato kada niti gdje je snimka napravljena.

Video počinje pisanom porukom na arapskom i ruskom jeziku: “O Rusi, bit ćete poniženi i osvojeni”.

Zatim muškarac u kasnim dvadesetim godinama govori dok sjedi na stolcu i predstavlja se kao Magomed Kasajev iz Čečenije, kako prenosi Tanjug.

Na snimci on kaže da je kao špijun poslan na teritorije pod kontrolom ISIL-a s naredbom ruskih obavještajaca da identificira pripadnike ISIL-a iz regije Kavkaza, koji se namjeravaju vratiti i izvesti napade.

Prijetnje Putinu

On dodaje da je bio pod pritiskom da radi za rusku službu FSB kako bi toj agenciji dostavljao podatke o ruskim državljanima koji su otišli boriti se za ISIL.

Na snimku potom slijedi nova scena na plaži, na kojoj muškarac na plaži kleči dok iza njega stoji čovjek koji se uvredljivo obraća ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, mašući nožem, te dodaje da će još Rusa biti ubijeno u znak odmazde zbog ruskih zračnih napada na ciljeve ISIL-a u Siriji.

Zatim je prikazano ubistvo muškarca.

Izvor: Agencije