Imigrant spriječio napad na stadionu u Parizu

'Samo sam radio svoj posao', rekao je Toorabally (Screenshot)

Broj žrtava napada u Parizu 13. novembra, u kojem je poginulo 129 osoba, mogao je biti još veći da su teroristi eksploziv uspjeli aktivirati na prepunom nacionalnom stadionu Stade de France u Parizu, gdje se te večeri igrao prijateljski meč između Njemačke i Francuske.

Zaštitar na stadionu Salim Toorabally (42) jednog muškarca nije želio pustiti na utakmicu jer nije imao kartu, a uskoro će se ispostaviti da se radilo o bombašu samoubici, piše NBC News.

Inače, Tooraballyju je to bila prva nogometna utakmica na kojoj je radio kao zaštitar, a prije odlaska na posao kćerka ga je upozorila da bude oprezan, jer je bila zabrinuta zbog ranije prijetnje bombom u hotelu gdje su se nalazili njemački nogometaši.

Kako pišu francuski mediji, Toorabally je imigrant i pobožni musliman koji je zaustavljanjem sumnjivog muškarca na ulazu u stadion vjerovatno spasio stotine života ljudi koji su gledali utakmicu.

“Samo sam radio svoj posao”, rekao je novinarima.

‘Zrak je gorio’

Ipak, rekao je kako lice Bilala Hadfija, teroriste koji se raznio ispred stadiona, nikada neće zaboraviti.

“Još čujem te dvije eksplozije. Mogao se osjetiti miris eksplozije, zrak je gorio”, kazao je Toorabally.

Kaže da je uočio muškarca koji se sumnjivo kretao iza drugog muškarca koji je imao kartu. Ispostavilo se da sumnjivac ne posjeduje kartu već je u stadion pokušao ući na račun muškarca ispred sebe.

“Nije imao kartu, pa sam ga zaustavio. Rekao sam mu da ga neću pustiti ako nema kartu”, ispričao je Toorabally.

Muškarac je insistirao da uđe, ali ga je zaštitar vratio nazad. Kako kaže, vidio je da pokušava ući i na susjedni ulaz, zbog čega je upozorio kolegu redara da ga ne pušta na stadion. Nekoliko minuta kasnije čuo je eksploziju.

Tek poslije je, tokom razgovora s policijom, shvatio da je zaustavio teroristu koji je pokušao ući na stadion.

“Nisam obraćao pažnju na njegovu odjeću, ali sjećam se dobro njegovog lica”, rekao je Toorabally, koji je bombaša prepoznao na policijskoj fotografiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO