Davutoglu: Rusija koristi sovjetsku propagandu

Turska čini sve kako bi kontrolirala granicu sa Sirijom, tvrdi Davutoglu (AP)

Turski premijer Ahmet Davutoglu odbacio je ruske tvrdnje da Turska profitira od trgovine naftom sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL), navodeći da te optužbe podsjećaju na “laži koje je proizvela sovjetska propagandna mašinerija iz razdoblja Hladnog rata”.

“Nitko ne vjeruje u laži sovjetske propagandne mašinerije, a ruske operacije u Siriji ugrožavaju napore da se turska granica očisti od ekstremista ISIL-a”, rekao je Davutoglu uoči odlaska u Azerbejdžan, prenijela je agencija AP.

Po njemu, Turska čini sve kako bi kontrolirala granicu sa Sirijom. Najavljuje i “uspostavljanje fizičke barijere” na dijelu kopnene granice od 98 kilometara koju sa sirijske strane kontroliraju borci ISIL-a, prenio je Reuters.

Pomoćnik ministra obrane Rusije Anatolij Antonov izjavio je ranije kako su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova obitelj uključeni u ilegalnu trgovinu naftom s pripadnicima ISIL-a.

Ruske optužbe

“Turska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički dužnosnici Turske, predsjednik Erdogan i njegova obitelj, uključeni su u taj kriminalni posao”, rekao je Antonov na brifingu ruskog Ministarstva obrane za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.

Rusija poziva Tursku da dozvoli pristup mjestima na kojima se, prema podacima Moskve, nalaze ISIL-ovi centri krijumčarenja nafte, rečeno je na tom brifingu, na kojem su prikazani mnogobrojni video i foto materijali kojima Rusija dokumentira svoje tvrdnje.

Antonov je i naveo kako ISIL švercom nafte godišnje zarađuje oko dvije milijarde dolara.

Erdogan je ranije rekao kako nitko nema pravo klevetati Tursku, optužujući je da kupuje naftu od ISIL-a, ali i da je spreman podnijeti ostavku ako se dokaže da su takve tvrdnje točne.

Izvor: Agencije