Britanija izvela prve zračne udare u Siriji

Britanski bombarderi proveli su u četvrtak rano ujutro svoje prve zračne napade na Siriju samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na skupinu Islamska država Irak i Levant (ISIL) u toj zemlji, potvrdilo je britansko Ministarstvo obrane.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasali u korist zračnih napada u Siriji.

Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv.

Četiri Tornado zrakoplova poletjelo je iz baze na Cipru u akciju nedugo nakon glasanja.

Glasnogovornik Ministarstva obrane kazao je da su se zrakoplovi vratili iz “prve ofenzivne operacije nad Sirijom i proveli napade”.

Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju. Očekuje se da će više detalja ministarstvo obrane objaviti kasnije tijekom dana.

Gađali naftna polja

Britanski ministar Michael Fallon kasnije je potvrdio da su zrakoplovi uspješno gađali naftna polja u istočnoj Siriji.

“Odobrio sam seriju ciljeva na naftnim poljima Omar. Zrakoplovi Tornado bili su uspješni u gađanju tih ciljeva,” rekao je Fallon.

Dodao je i kako će ministarstvo kojem je na čelu ocjenu nanesene štete dati kasnije, ali je naglasio da je cilj zadati snažan udarac naftnom poslu i prihodima od nafte o kojima ovisi ISIL.

Naglasio je i kako Britanija šalje još osam bombardera na Cipar otkud će sudjelovati u daljnjim napadima na IS u Siriji.

Višemjesečno natezanje stranaka

Premijer Cameron zatražio je prethodno od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv ISIL-a u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju.

Po Cameronovom mišljenju, proširenje zračne kampanje pridonijet će većoj sigurnosti Velike Britanije, ali i slabljenju snaga ISIL-a odgovornih za nedavne napade u Parizu, Bejrutu i drugim mjestima.

Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja ISIL-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon najave SAD-a o slanju specijalaca, irački premijer rekao da pomoć u borbi protiv ISIL-a može doći samo uz odobrenje.

02 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO