Bernard Tapie mora vratiti 400 miliona eura

Tapie je kupio Adidas 1989. godine za 1,6 milijardi franaka, a prodao ga 1992. godine za 2,085 milijardi franaka grupi investitora (AP)
Tapie je kupio Adidas 1989. godine za 1,6 milijardi franaka, a prodao ga 1992. godine za 2,085 milijardi franaka grupi investitora (AP)

Francuski tajkun i bivši predsjednik nogometnog kluba Olympique de Marseille Bernard Tapie (72) mora vratiti 400 miliona eura nakon što je izgubio sudski spor u kojem je od francuske države tražio odštetu od milijardu eura, prenose agencije.

U posljednjem poglavlju sudskog spora koji traje više od 20 godina pariski Žalbeni sud je presudio kako Tapie nije bio prevaren kada je 1993. godine prodavao dionice njemačkog proizvođača sportske opreme Adidas, pa prema tome nema pravo na finansijsku naknadu.

Tapie je tražio milijardu eura od države, tvrdivši kako ga je državna banka Credit Lyonnais prevarila namjerno smanjivši cijenu dionica Adidasa.

Međutim, umjesto odštete, sud je presudio kako Tapie i njegova supruga moraju vratiti 400 miliona eura, koliko su dobili presudom iz 2008. godine.

Zanimljivo, zbog posredovanja u sporu između Tapiea i Credit Lyonnaisa optužena je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Nakon istrage koja je trajala više od dvadeset mjeseci, Lagarde, koja je tada bila francuska ministrica finansija, ipak je oslobođena svih sumnji.

‘Poricanje pravde’

Advokat bivšeg predsjednika Olympiquea Emmanuel Gaillard najavio je nastavak pravne bitke, poručivši kako je ta presuda „poricanje pravde“.

S druge strane, francuski ministar finansija Michel Sapin pozdravio je presudu.

Tapie je kupio Adidas 1989. godine za 1,6 milijardi franaka, a prodao ga 1993. za 2,085 milijardi franaka grupi investitora među kojima je bila i banka Credit Lyonnais. Međutim, gotovo isti dan Adidas je preprodan drugom investitoru za 3,5 milijardi franaka. To je ta razlika od milijarde koju je Tapie nastojao povratiti.

Bernard Tapie je bivši vlasnik nogometnog kluba Olympique de Marseille koji je 90-ih godina prošlog stoljeća bio umiješan u veliki međunarodni skandal namještanja utakmica, potkupljivanje svjedoka i utaju poreza, zbog čega je u Francuskoj i pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije


Povezane

Poduzetnik i nekedašnji francuski ministar optužen je za ‘organiziranu prevaru’ u aferi arbitraže, u koju je umiješana i Christine Lagarde.

10 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO