Argentina: Ujedinjeni u potrazi za djecom

Tisuće Argentinaca i dalje traže svoje najmilije. Oteti su u razdoblju vojne diktature okončane prije 40 godina.

Trudnice optužene za pružanje potpore oporbi su zatvarane, a djeca su im oduzimana odmah nakon rođenja.

Već desetljećima nastoje doznati što se dogodilo s njima. U vrijeme diktature 70-ih i 80-ih godina razorene su tisuće obitelji.

Zatvarane pod optužbom da podržavaju gerilce

Mario Bravo bio je beba kad je odvojen od majke u pokrajini Tucuman, na sjeveru države.

Odrastao je u drugom dijelu Argentine, u obitelji koja mu nikad nije govorila o njegovu podrijetlu.

“Razmišljate o djetinjstvu, kako je netko tragao za vama, kako ste nekome godinama nedostajali. To što se dogodilo vrlo je ružno, ali to je sada iza nas”, kaže taj Argentinac ujedinjen s obitelji.

“Tijekom diktature 70-ih i 80-ih godina trudnice su zatvarane pod optužbom da podržavaju gerilce. Odvodili su ih u tajne zatvore. Nakon rođenja, djeca su davana obiteljima odanima režimu. Dosad je otkriveno 119 djece, iako aktivisti za ljudska prava ističu kako tisuće njih nikad nisu pronađene”, izvještava iz Buenos Airesa reporterka Al Jazeere Teresa Bo.

Za razliku od drugih, Marijeva majka je živa. Nije željela pred kamere. Doznali smo da je dvije godine provela u zatvoru u pokrajini Tucuman.

Tamo je i rodila. Imala je povez na očima. Odnijeli su joj dijete a da nikad nije doznala je li rodila dječaka ili djevojčicu.

Još traje borba za unutrašnje pomirenje

“Ovo je peta majka koja je još živa, a našli smo joj dijete”, kaže Estela Carlotto iz nevladine organizacije “Bake Plaze de Mayo”.

Nakon svih ovih godina obitelji se ujedinjuju, zahvaljujući DNK testovima i političkom miru.

“Ovo nije nikakvo čudo. To se događa zato što je naša država dostigla mir. Nema više nasilja. Sada nalazimo način da popravimo štetu”, naglašava Carlotto.

Skoro 40 godina nakon “Prljavog rata” Argentina se još bori za unutarnje pomirenje. Cilj joj je da se zločini iz prošlosti više nikad ne ponove.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO