Zatvor zbog vrijeđanja kraljevog psa

Kad je preuzela vlast, vojska Tajlanda obećala je da će se obračunati sa svima za koje smatra da bi mogli izazvati probleme u zemlji.

Aktivisti tvrde da se broj uhapšenih zbog vrijeđanja monarhije znatno povećao i navode slučaj osobe koja je trenutno u pritvoru zbog vrijeđanja – kraljevog psa.

Tajlandska vojska je samoproglašeni zaštitnik monarhije, a novi park koji je izgradila, u kojem se nalaze džinovske statue nekadašnjih kraljeva, trebalo bi da bude simbol te odanosti.

Međutim, projekat od početka prate optužbe za korupciju, koje vojska poriče.

Dvojica muškaraca nedavno su uhapšena i optužena za antidržavnu propagandu. Razlozi su kritikovanje vojske i dijeljenje sadržaja o korupciji u društvenim medijima.

Nisu jedini koji su se našli iza rešetaka zbog sličnih optužbi.

„Od vojnog udara, broj takvih slučajeva je povećan. Istrage, ispitivanja i pravosudni sistem – sve je drugačije nego ranije. Atmosfera u državi sve je napetija i opasnija“, kaže aktivistica Mutita Chuachang.

Zabranjene kritike monarhije

Jedan od dvojice uhapšenih optužen je i za vrijeđanje monarhije, prema Članu 112 Ustava, koji zabranjuje njeno kritikovanje.

Navodno je na internetu objavio sarkastične komentare o kraljevom psu, koji je prikazan i u animiranom filmu. Mogao bi da bude osuđen na 37 godina zatvora.

Policija tvrdi da samo radi svoj posao.

„Mislim da broj takvih slučajeva nije povećan u proteklom periodu. Hapsimo one koji prekrše Član 112, baš kao i ranije. Lako je uočiti da samo određene grupe ljudi krše te zakone“, ističe Chakthip Chaijinda, načelnik policije Tajlanda.

Oni proglašeni krivim za kritikovanje ili klevetanje kraljevske porodice rizikuju do 15 godina zatvora prema svakoj tački optužnice.

Ko će naslijediti kralja

Sam kralj je izjavio da ni on ne bi smio da bude iznad kritika. Njegov stav nagovještava da političari i vojska koriste zakon za prikupljanje političkih poena ili suzbijanje nezadovoljstva.

„Ovaj park je postao simbol mnogih stvari koje se trenutno dešavaju na Tajlandu. Kad je vojska prošle godine preuzela vlast, obećala je borbu protiv korupcije. Mnogi se pitaju da li će to obećanje ispuniti. Vojska, također, uveliko promoviše nacionalizam i odanost monarhiji pred događaj koji većina Tajlanđana nikad nije vidjela“, izvještava reporter Wayne Hay.

Kralj, koji ima 88 godina, već dugo je slabog zdravlja. Mnogi se pitaju ko će ga naslijediti.

Tajlanđani su svjesni toga da će uskoro doći do promjena. Vojska smatra da je jedina koja može državi da pruži sigurnost potrebnu u ovom nestabilnom periodu.

Izvor: Al Jazeera