Ubijeno 214 pripadnika PKK-a

U sukobima turskih snaga i pripadnika PKK-a do sada je život izgubilo najmanje 200 pripadnika turskih snaga (AP)

Generalštab turske vojske saopćio je da je u antiterorističkim akcijama na jugoistoku Turske od 15. decembra do sada ubijeno ukupno 214 pripadnika Kurdske radničke partije (PKK).

U saopćenju se navodi da je 155 pripadnika PKK-a ubijeno u akcijama u distriktu Cizre, a 17 u distriktu Silopi u provinciji Sirnak, dok su 42 pripadnika ubijeni u akcijama u distriktu Sur u provinciji Diyarbakir.

U saopćenju se navodi da antiterorističke akcije i dalje traju i da je u pomenutom distriktima i dalje na snazi policijski sat.

Sukobi turskih snaga i pripadnika PKK-a

Uporedo s tim, Generalštab je saopćio da su pripadnici PKK-a jučer u popodnevnim satima ubili petogodišnjeg dječaka dok se igrao u dvorištu porodične kuće u distriktu Cizre, a da je uatopsijom utvrđeno da je dječak ubijen hicima iz automatske puške tipa Kalashnikov.

Pripadnici PKK-a su takođe teže ranili jednog turskog vojnika u napadu koji su na njega izveli dok je pokušavao podići novac sa bankomata u Sirnaku.

Organizacija PKK-a je intenzivirala svoje aktivnosti u Turskoj od jula ove godine.

U sukobima turskih snaga i pripadnika te organizacije do sada je život izgubilo najmanje 200 pripadnika turskih snaga sigurnosti i ubijeno najmanje 1.700 pripadnika PKK-a.

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije.

Izvor: Agencije