Slovenija traži oštrije kontrole izbjeglica

Najavljeno zaoštravanje granične kontrole i na šengenskim granicama (EPA)

Slovenija je zatražila sastanak na kojem će od Hrvatske zahtijevati pooštreni postupak identifikacije izbjeglica, izjavio je slovenski državni sekretar Boštjan Šefic, zadužen u Vladi  za izbjegličku problematiku.

“Predložili smo sastanak na nivou dvije granične policije na temu pooštrene kontrole i preciznijeg utvrđivanja identiteta migranata”, kazao je Šefic, prenosi Slovenska televizija.

Zbog pojačane kontrole izbjeglica koje je u subotu uvela Austrija koja pomoću tumača za arapski jezik dodatno ispituje dolaze li oni iz ratom ugroženih zemlja ili iz zemalja koje se drže sigurnima, austrijske su vlasti proteklih dana odbile dopustiti ulazak u zemlju više stotina izbjeglica iz Slovenije.

Potencijalni napadi

Prema ocjeni slovenskih vlasti nije riječ o promjeni politike Beča prema izbjeglicama nego mjerama opreza zbog potencijalnih napada u Evropi pred novogodišnje praznike.

Postoje i tumačenja kako novi postupci austrijske policije prema izbjeglicama odražavaju najavljeno zaoštravanje granične kontrole i na šengenskim granicama koje je 16. decembra predložila Evropska komisija.

Policija bi, u slučaju da se prijedlog prihvati i usvoje promjene šengenskog pravilnika ubuduće imala pravo kontrole dokumenata na ulazu u šengensko područje i kod onih putnika koji imaju pravo slobode kretanja u šengenskom prostoru, dodatno obavljati pregled njihovih vozila.

Šefic je kazao da je Slovenija izrazila rezervu u pogledu predloženih izmjena jer bi to jako povećalo opseg rada njene policije na granici s Hrvatskom, te izazvalo zastoje na granici, pogotovo u turističkoj sezoni.

Izvor: Agencije