Saudijska Arabija i Turska najavili zajedničko vijeće

Turski predsjednik u zvaničnoj je posjeti Saudijskoj Arabiji gdje je istakao važnost saradnje dvije zemlje (AP)

Zvaničnici Saudijske Arabije i Turske složili su se da je potrebno oformiti „vijeće za stratešku saradnju“ kako bi se ojačale vojne, ekonomske i investicijske veze između dvije zemlje, saopćio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

„Na sastanku je izražena želja da se uspostavi vijeće za stratešku saradnju na visokom nivou između dvije zemlje“, rekao je Jubeir na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon što su saudijski kralj Salman i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali u Rijadu.

Dodao je da bi se to vijeće bavilo sigurnošću, vojskom, ekonomijom, trgovinom, energentima i investicijama između dvije države.

Rješenje za Siriju

Turski predsjednik u zvaničnoj je posjeti Saudijskoj Arabiji gdje je istakao važnost saradnje.

„U ovom periodu kada se napori za političko rješenje u Siriji povećavaju, nastavljamo raditi u saradnji sa Saudijskom Arabijom.”

“Želio bih podvući ovo još jednom – naš cilj je uspostaviti pravedan, održiv i trajni mir u svim kriznim žarištima u regiji, prije svega u Siriji“, rekao je.

Otkako je preminuo kralj Abdullah početkom prošle godine, Turska i Saudijska Arabija su nastavile održavati snažne veze.

Kako pišu agencije, očekuje se da će dvojica zvaničnika izraziti zajednički stav o potrebi borbe protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije