Rajoy protiv saveza sa ljevičarima

Španski premijer naveo da je protiv bilo kakvog saveza sa ljevičarskom partijom Podemos (EPA)

Španski premijer Mariano Rajoy  izjavio je da će nastaviti sa pregovorima u nastojanju da se formira koaliciona vlada, nakon što je na izborima 20. decembra njegova Narodna partija dobila najviše glasova, ali ne i parlamentarnu većinu.

Kako prenosi AP, Rajoy je rekao da je najbolja opcija za Španiju da donji dom parlamenta kontroliše većina koja može bez problema da donese važne zakone.

Rajoy je naveo da je protiv bilo kakvog saveza sa ljevičarskom partijom Podemos, jer ona želi da dopusti biračima u Kataloniji da odlučuju da li žele odvajanje od Španije.

Apsolutna većina

Narodna partija je osvojila 123 mjesta u donjem domu parlamenta sa 350 mjesta, što je manje nego 2011. kada je imala 186, podsjeća AP.

Stranka premijera Mariana Rajoya pobijedila je s 26,8 posto glasova na dosad najneizvjesnijim izborima u Španiji, ali nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu i mora tražiti podršku neke od drugih stranaka.

Socijalisti su dobili 90 mjesta, Podemos 69, a stranka Ciudadanos 40.

Nijedna stranka nije uspjela osvojiti 176 od 350 mjesta u parlamentu, što bi joj omogućilo nesmetano vladanje i izbor premijera.

Stranke su se našle usred teških pregovora, što se u Španiji nikada nije dogodilo na državnom nivou.

Izvor: Agencije