Policajac neće biti optužen za ubistvo dječaka

Protesti u Vermontu zbog odluke porote [Izvor: Twitter/sareymarie126]

Američke vlasti su objavile da neće voditi sudski proces protiv bijelog policajca koji je u novembru 2014. u saveznoj državi Ohio ubio afroameričkog 12-godišanjka Tamira Ricea koji je nosio plastični pištolj.

Odluka je pokrenula novi val protesta u nekoliko gradova Sjedinjenih Američkih Država.

“Na temelju dokaznih elemenata i u vezi policijske upotrebe sile u sklopu zakona, porota je odučila da neće uzeti u obzir optužbe”, rekao je tužitelj Tim McGinty o tom slučaju koji je šokirao javnost.

Incident se dogodio 22. novembra 2014. i snimljen je nadzornom kamerom, prenosi Hina.

Dvojica policajaca u patroli su stigla na jedan trg Clevelanda nakon poziva o naoružanoj osobi.

Snimci sa nadzornih kamera su pokazali da je policajac pucao na 12-godišnjeg Ricea samo nekoliko sekundi nakon što je automobil policijske patrole stigao na lice mjesta. Dječak je preminuo nekoliko sati kasnije u bolnici.

Osnova za optužnicu

Sudac zadužen za taj slučaj je u junu objavio da ima osnova za podizanje optužnice protiv policajaca, ali su u oktobru nezavisni izvještaji čiju je izradu naložilo tužilaštvo pokazali da je policajac Timothy Loehmann opravdano pucao u Ricea.

Nekoliko dana nakon ovog incidenta, druga porota je donijela odluku da se ne podiže optužnica protiv policajca bijelca koji je u augustu 2014. ubio nenaoružanog crnog mladića Michaela Browna u predgrađu Fergusona u Missouriju.

Ured tužitelja je zaključio godinu dana nakon incidenta da je odluka policajca da puca opravdana jer se Tamira Ricea moglo smatrati prijetnjom. Porota se priklonila njegovom mišljenju.

Ubistvo Ricea oživjelo je ogorčenje brojnih Amerikanca koji sedmicama protestiraju zbog nekažnjavanja nekih bijeli policajaca upletenih u smrt crnaca.

Porodica ubijenoga poziva Ministarstvo pravosuđa da pokrene vlastitu istragu o tom slučaju.

Izvor: Agencije