Mediji: Njemačka daje 17 milijardi eura za izbjeglice

U Njemačku je do kraja novembra stiglo 965.000 izbjeglica (EPA)

Njemačke savezne pokrajine planiraju potrošiti gotovo 17 milijardi eura za rješavanje problema izbjegličke krize u 2016. godini, piše njemački list Die Welt, pozivajući se na rezultate ankete provedene među ministarstvima finansija njemačkih saveznih pokrajina.

Pomenuta suma, koja premašuje 15,3 milijarde eura koliko je centralna Vlada Njemačke planirala da prebaci Ministarstvu za obrazovanje i istraživanje u 2015. godini, ilustrira teškoće koje priliv izbjeglica i migranata uzrokuje širom Njemačke, navodi Reuters.

Kada se izuzme mali grad-država Bremen, koji nije dostavio nikakve detalje, aktuelni planovi govore da će zajednička potrošnja njemačkih saveznih država iznositi 16,5 milijardi eura, navodi Die Welt.

Veći troškovi

Aktuelni troškovi će, kako piše ovaj list, vjerovatno biti i veći, jer su regionalna ministarstva finansija bazirala svoje budžete na procjeni federalne vlade da će 800.000 izbjeglica u 2015. godini doći u Njemačku, iako je u zemlju već krajem novembra stiglo 965.000 tražilaca azila, prenosi Tanjug.

Njemačka je, kako navodi britanska agencija, jedna od omiljenih destinacija za stotine hiljada izbjeglica koje bježe od sukoba i siromaštva iz zemalja Bliskog istoka i Afrike, prije svega zbog velikodušnih povlastica koje nudi.

Njemačke savezne države su se u više navrata žalile da imaju probleme sa rješavanjem izbjegličke krize, ukazujući da je politika “otvorenih vrata” njemačke kancelarke Angele Merkel stvorila tenzije unutar njenog konzervativnog bloka, navodi Reuters.

Izvor: Agencije