Izraelska policija uhapsila mladoženju sa ‘vjenčanja mržnje’

Izraelska policija uhapsila je mladoženju sa takozvanog “vjenčanja mržnje” na kojem je prije desetak dana grupa mladih Jevreja plešući mahala vatrenim oružjem i “Molotovljevim koktelom” te probadala fotografiju Alija Dawabsheha, 18-mjesečne bebe ubijene u podmetnutom požaru.

Policija je također uhapsila još četiri osobe, uključujući dvoje maloljetnika i jednog izraelskog vojnika. 

Ranije u utorak, policija je pritvorila 50-godišnjeg naseljenika na Zapadnoj Obali, koji je na objavljenom snimku sa vjenčanja plesao sa oružjem u rukama. Njegov odvjetnik tvrdi da se radilo o igrački. 

Policija je objavila da će nastaviti istragu gostiju na vjenčanju.

Objavljivanje snimaka koji prikazuju jevrejske ekstremiste kako proslavljaju smrt zapaljene žive palestinske bebe s njenim roditeljima na okupiranoj Zapadnoj obali u julu pokrenulo je debatu o nasilju u Izraelu.

Porodica Dawabsheh nije preživjela, osim teško povrijeđenog četverogodišnjeg djeteta, koje je još hospitalizirano u Izraelu.

Osude Netanyahua

Snimke objavljene prošle sedmice na Kanalu 10 izraelske televizije preuzimale su internetske stranice i socijalne mreže.

Izraelske vlasti su saopćile u četvrtak da su otvorile istragu o tim videosnimcima.

“Šokantne slike koje su objavljene na televiziji (…) prikazuju pravo lice jedne grupe koja predstavlja opasnost za izraelsko društvo i sigurnost Izraela”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u saopćenju.

“Nismo spremni prihvatiti ljude koji negiraju zakon države i ne smatraju da su oni njegov predmet”, dodao je.

Prema izraelskim medijima, mladoženja je bio član poznat u izraelskim desničarskim krugovima, ispitivan u prošlosti o svojoj navodnoj ulozi u “jevrejskim terorističkim” djelima, a brojne zvanice na prijemu bili su prijatelji ili rodbina osumnjičenih i uhapšenih u okviru istrage o požaru u Dumi.

Nekoliko nacionalističkih lidera koji pripadaju pokretu doseljenika osudilo je snimke.

Izvor: Agencije