Izbori u Afganistanu iduće godine

Ashraf Ghani, Afganistan
Moskva je odgodila pregovore na zahtjev afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija (EPA)

Parlamentarni izbori u Afganistanu bit će održani naredne godine, najavio je  predsjednik Ashraf Ghani.

Tokom sastanka sa Izbornom komisijom, predsjednik Ghani je izjavio da će se izborne reforme provesti uoči izbora, pri čemu će se odrediti datum izbora.

On je uputio Izbornu komisiju da počne raditi na donošenju izbornih reformi.

Afganistan se trenutno suočava sa političkom krizom nakon što je u junu istekao petogodišnji mandat Skupštine.

Izbori su odloženi i rok sadašnjeg Parlamenta je produžen zbog rivalstva između Ghanija i Abdullah Abdullaha, koji je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima 2014. godine.

Najavljene reforme

Kao dio pomirenja, Izborna komisija je predložila niz izbornih reformi, uključujući i manje izborne jedinice, restrukturiranje izborne komisije i jasniji identifikacioni glasački sistem.

Afganistan i dalje prolazi kroz politička i društvena previranja uprkos milijardama dolara pomoći dobijene od američke invazije 2001. godine.

Rekordan broj Afganistanaca napustio je državu, jer nema posla ili su zabrinuti za sigurnost. Samoubilački napadi česti su u glavnom gradu, borba protiv talibana u drugim dijelovima države.

Prema podacima NATO-a, 15.000 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti poginulo je ili je povrijeđeno u prvih osam mjeseci ove godine. To je 30 posto više nego 2014. godine.

Izvor: Agencije