Danas telefonski razgovori o Ukrajini

Ukrajinski predsjednik je rekao da proruski pobunjenici sve češće krše prekid vatre (EPA)

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske razgovarat će u srijedu telefonom o provedbi mirovnih sporazuma na istoku Ukrajine, objavio je Kijev.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarao je u utorak telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi “uskladili stavove uoči telefonskog razgovora u tzv. normandijskom formatu 30. decembra” s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je njegov ured.

Kršenje prekida vatre

Porošenko i Merkel “razgovarali su o provedbi sporazuma iz Minska” potpisanih u februaru u glavnom bjeloruskom gradu, zahvaljujući posredovanju Francuske i Njemačke i u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se prekinuli sukobi na istoku Ukrajine u kojima je od aprila 2014. poginulo više od devet hiljada ljudi.

Ukrajinski predsjednik rekao je da “proruski pobunjenici sve češće krše prekid vatre i provociraju”, navodi se u saopćenju.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak žaljenje zbog “negativnih događaja potkraj godine” u Ukrajini, pozivajući na trenutno poštivanje prekida vatre.

Izvor: Agencije