Cijena dizela u Francuskoj ispod eura

Prosječna cijena dizela u Francuskoj trenutno iznosi 0,99 eura (EPA)

Cijena dizel goriva u Francuskoj pala je ispod jednog eura po litru, što je prvi put od 2009. godine, kada je bila najveća ekonomska kriza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema najnovijim podacima, prosječna cijena dizela u Francuskoj iznosi 0,99 eura.

Kako pišu francuski mediji, pad cijene dizel goriva mogao bi otežati napore francuskih vlasti da se potaknu čistiji oblici prevoza.

Sklonost mnogih građana da koriste vozila s dizel motorima u Francuskoj još je izraženija zbog poreskih olakšica koje Vlada odbija ukinuti uprkos podacima o zdravstvenim rizicima od zagađenja povezanim s tim gorivom.

Povećanje cijena u Saudijskoj Arabiji

Istovremeno, Saudijska Arabija je povećala cijene goriva za 40 posto, nakon što je ovaj vodeći svjetski naftni proizvođač objavio da deficit državnog budžeta iznosi 98 milijardi dolara, navodeći da su zato krive rekordno niske cijene nafte.

“Približno 80 do 90 posto prihoda Vlade Saudijske Arabije dolazi od nafte“, rekao je za Al Jazeeru ekonomista Walid Arab Hashem.

„Ima dovoljno rezervi da one mogu trajati nekoliko godina, čak i ako povuče stotinu milijardi dolara godišnje“, dodao je. 

Izvor: Agencije