Austrija vratila izbjeglice zbog lažnih podataka

Austrija je zbog jačanja sigurnosnih mjera odbila primiti tri autobusa sa 150 izbjeglica i migranata iz Slovenije. Vraćeni su jer nisu željeli učestvovati u postupku utvrđivanja njihovog identiteta i zemlje iz koje dolaze, pa su smješteni u izbjeglički centar u Postojni.

“Austrijske vlasti su tokom protekla tri dana vratile u Sloveniju nekoliko stotina izbjeglica i migranata zbog davanja neistinitih podataka o svom državljanstvu, u očiglednom pokušaju da poboljšaju svoje šanse za dobijanje azila, rekao je  glasnogovornik austrijske policije”, prenosi Reuters.

Nekoliko stotina hiljada izbjeglica i ekonomskih migranata je od ljetos prešlo u Austriju, koja je posljednja zemlja na tzv. balkanskoj ruti prema Njemačkoj. Mnogi su autobusima prevezeni kroz Austriju pravo ka njemačkoj granici.

U južnoj pokrajini Koruška, na kontrolnim punktovima gdje je dnevno registrirano do 3.000 izbjeglica, policajci i prevodioci su primijetili porast broja osoba čije jezičke vještine nisu odgovarale njihovom navodnom državljanstvu, rekao je glasnogovornik policije.

‘Korištenje situacije’

“Pretpostavljamo da neki migranti pokušavaju iskoristiti situaciju, znajući vrlo dobro da imaju male šanse da im bude odobren azil u Austriji i Njemačkoj”, rekao je glasnogovornik, dodajući da je od 26. decembra nekoliko stotina takvih osoba vraćeno u Sloveniju.

Izbjeglice iz Sirije i Afganistana su tokom 2014. godine dobile azil u više slučajeva nego ljudi iz bilo koje druge zemlje. Glasnogovornik policije u Koruškoj je odbio kazati odakle su izbjeglice i migranti koji su vraćeni u Sloveniju.

Protok izbjeglica i migranata u Austriji iz Slovenije pomjeren je ka Koruškoj, jer su prepreke za kontrolu masa postavljene na glavnom prelazu između dvije zemlje u Štajerskoj.

Austrijske sigurnosne agencije u subotu su u Beču i više drugih gradova podigle stepen pripravnosti za terorističke napade zbog dojava o povećanim terorističkim rizicima u danima pred Novu godinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije