Američka vojska: Osumnjičeni za napad u Parizu ubijeni u Siriji i Iraku

Ubijene vođe ISIL-a aktivno su planirale dodatne napade protiv Zapada, saopćila vojska SAD-a (AP)

Dvojicu osumnjičenih za smrtonosne napade u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država Irak i Levant (ISIL), ubile su koalicijske snage u Siriji i Iraku, saopćila je američka vojska.

Charaffe al-Mouadan (27), rođen u predgrađu Pariza, bio je među desetoricom vođa ISIL-a koji su navodno ubijeni u posljednjim zračnim napadima na vodstvo ove grupe.

Pukovnik Steve Warren rekao je da je Mouadan imao direktne veze sa „liderom ćelije pariškog napada“, a drugi koji su bili meta „aktivno su planirali dodatne napade protiv Zapada“.

„Tokom proteklog mjeseca ubili smo desetoricu vođa ISIL-a u zračnim napadima u Iraku i Siriji, uključujući nekoliko osoba koje su planirale napade, od kojih su neki povezani sa napadima u Parizu. Lovit ćemo članove ISIL-a koji žele da regrutiraju i napadaju Zapad“, dodao je Warren.

Vjeruje se da je Mouadan pobjegao u Siriji u novembru.

Međutim, nije jasno da li je tamo putovao prije ili nakon napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.

‘Planirao nove napade’

“Charaffe al-Mouadan, pripadnik ISIL-a u Siriji, sa direktnim vezama sa Abdelhamidom Abaaoudom, vođom napada u Parizu, ubijen je 24. decembra”, rekao je Warren. 

“Al-Mouadan je aktivno planirao nove napade protiv Zapada.”

Drugi osumnjičeni za uključenost u napade u Parizu identificiran je kao Abdel Kader Hakim, koji je ubijen u Mosulu u subotu. 

“On je bio dio ISIL-ove grupe za vanjske operacije koja omogućava napade na zapadne mete”, rekao je Warren, dodavši da je imao mnogo konekcija u Evropi. 

Većina od deset ubijenih su vođe na srednjem nivou, kazao je.

Napadi u Parizu

Napadači u Parizu pucali su u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona.

U napadima je učestvovalo najmanje devetero osoba, koje su ubijene.

Među njima je i osumnjičeni za organizaciju napada Abdelhamid Abaaoud, koji je kasnije ubijen u policijskoj raciji u Saint-Denisu, zajedno sa još dvije osobe.

Glavni osumnjičeni, belgijski državljanin Salah Abdelsalam, još je u bjekstvu.

Izvor: Al Jazeera