Uznemirujući snimak: Vojnici ubili psihički oboljelog Palestinca

Al Jazeera je došla u posjed snimke koja prikazuje trenutak kada su egipatske snage sigurnosti ubile psihički bolesnog palestinskog mladića koji je pokušao prijeći granicu između Gaze i Egipta kod grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

Ishaq Khalil Hassan (28) iz grada Gaze pokušao je prijeći egipatsko-palestinsku granicu kod grada Rafaha. Bio je potpuno nag.

Prešao je samo nekoliko metara. Egipatske granične snage pucale su na njega i ubile ga, bez prethodnog upozorenja. Njegova obitelj kaže da je bio psihički bolestan te da se liječio u Egiptu.

Uzaludna upozorenje palestinske policije

“Mi, kao njegova obitelj, odgovornim smatramo egipatske vlasti. To je nemoralan čin. Mladić je bio psihički bolestan. Pucali su na njega bez upozorenja”, kaže Ahmed Hassan, rođak Ishaqa Hassana.

Pripadnici Palestinske granične policije kažu da su dozivali egipatsku vojsku i pokušavali objasniti da je riječ o psihičkom boelsniku. Uzalud.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi je ubojstvo Ishaqa nazvalo zločinom.

“Osuđujemo zločin koji su počinili pripadnici egipatske vojske. Na obali u južnom dijelu pojasa Gaze ubijen je naš državljanin Ishaq Hassan. Egipatske vlasti bi trebale hitno otvoriti istragu o ovom zločinu”, rekao je Eiad al-Bozum iz Ministarstva unutarnjih poslova u Gazi.

Tijelo još nije predano Palestincima

Grupa građana koja se okupila ispred egipatskog veleposlanstva u gradu Gazi od Vlade te zemlje traži da kazni počinitelje.

“Od egipatske vojske i Vlade tražimo da istraže ovaj slučaj i da počinitelje izvedu pred lice pravde. A od lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava tražimo da na međunarodnim forumima pokrenu raspravu o ovom pitanju”, kažu u Udruzi palestinske omladine.

Nakon ubojstva, egipatske snage su odnijele tijelo ubijenog mladića. Još ga nisu predale palestinskoj strani.

Izvor: Al Jazeera